Na štiri oči z Maticem Čačulovičem

Na štiri oči z Maticem Čačulovičem
16.09.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Matic je športni navdušenec, ki veliko svojega prostega časa posveča teku, saj mu ta pomaga, da se sprosti in osredotoči nase.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Ne.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Hooka one challenger 2. Ti čevlji so bolj za trail poti, a se tudi na cesti dobro odrežejo. Nekaj časa nazaj mi jih je predstavil prijatelj, a sprva nisem verjel v vse pozitivne lastnosti, ki mi jih je opisal. Uporabljam jih že kar nekaj časa in sem z njimi izredno zadovoljen. Imajo 4mm "dropa", da spodbujajo tek po sprednjem delu stopala, hkrati pa so zelo lahki. Izdelani so za maratonske in ultra razdalje.

Uporabljaš tekaško uro?

Da, imam Sunto Ambit 3 peak. Uporabljam jo prebližno pol leta in je ena izmed investicij, za katero mi definitivno ni žal. Kljub številnim uporabnim funkcijam mi daje tudi dodatno motivacijo za tek.

Tvoj obred pred tekom? 
Nimam posebnega obreda. Spijem dovolj tekočine, v mislih si zarišem približno pot, globoko zadiham in grem. Po teku običajno spijem bcaa in za regeneracijo še kakšno pivce.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki: 
Kar zadeva tekaških tekmovanj, sem še amater, saj sem se letos prvič odločil sodelovati. Velik vtis je name naredil Tek na Grintovec. Pot je bila dolga 10km in premagati smo morali skoraj 2000 metrov višinske razlike. Cilj sem dosegel v 2 urah, kar je bil zame in za moje izkušnje izreden dosežek.
Udeležil sem se tudi Trail maratona Pohorje, kjer sem premagal 44 km in 2100 metrov višinske razlike. Izredno dolga in naporna pot je potekala po čudovitih poteh Pohorja, kar mi je dalo še večji zagon in omogočilo, da sem dosegel 10. Mesto

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom? 
Tečem že od malih nog, saj sem kot otrok treniral nogomet in veseljem sem vedno odtekal še kakšen dodaten krog. Ko sem prenehal trenirati pa sem se usmeril zgolj v tek.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Všeč mi je, da nima omejitev. Tečeš tako hitro, tako daleč in tako pogosto kakor ti srce poželi, hkrati pa poskrbiš za dobro počutje, voljo in narediš nekaj dobrega zase in za svoje telo.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je dal možnost, da preverjam svojo zmogljivost, vzdržljivost in voljo, hkrati pa mi je prinesel ogromno novih prjateljev, s katerimi skupaj delimo svoje dosežke in se spodbujamo.

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem 3-4x tedensko, običajno si izberem kakšen bližnji hrib in poskušam izboljšati osebne rezultate. Glasbe med tekom ne poslušam, motivacijo pa najdem na aplikaciji Strava, kjer s prijatelji delimo svoje dosežke in rezultate. Tudi Facebooke mi omogoča, da komuniciram z izkušenimi tekači, ki mi dajejo veliko motivacijo.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Največkrat tečem sam, imam svoj tempo in vedno dam vse od sebe. Včasih paše tudi družba, čisto odvisno od počutja.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Trenutno na tem področju še nimam tako veliko izkušenj, definitivno pa ne bom pozabil Teka na Grintovec.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Zelo rad kolesarim in raziskujem Kamniško Savinjske Alpe. Če je le možno grem enkrat tedensko v Logarsko dolino, kjer vsakič uberem novo in po možnosti tudi zahtevnejšo pot.

Kako pa skrbiš za prehrano? 
Predvsem pazim, da čez dan zaužijem dovolj kalorij. Predvsem zjutraj zaužije dovolj ogljikovih hidratov, da telo napolnim z energijo. Pazim pa tudi, da spijem dovolj vode.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Moja želja v prihodnje je, da se udeležim ultra maratona in ga seveda tudi zaključim.

Kaj pa so tvoji cilji v letošnjem letu?
Moja tekaška želja je, da leto zaključim brez kakršnih koli poškodb.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot? 
Kadar ne tečem, me običajno najdete na kolesu. Letos sem iz gorskega prestopil v cestno kolesarstvo. Sicer pa sem zaposlen v Mlekarni Celeia.

Značke: Trening, Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ