Na štiri oči z Mihaelo Tušar

Na štiri oči z Mihaelo Tušar
22.09.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Mihaela je po poklicu diplomiran inžinir računalništva in informatike, sicer pa navdušena tekačica. S tekom se namreč sprosti, poveže s seboj in z naravo, odžene stres in nenazadnje nabere energijo za nove izzive.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica ŠD Nanos Podnanos, to je super druščina tekačev iz Vipavske doline, žal pa imam z njim zaradi oddaljenosti premalo stikov.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Vsako leto jih uničim nekaj parov, vsake toliko časa preizkusim kakšno novost, poudarek dajem blaženju. Za gorski tek imam sedaj  Salomon Speedcross 4. Model mi ustreza, vendar je izdelava iz leta v leto slabša, ker vsak nov par hitreje razpade. Za cesto pa imam sedaj Asics GT-2000.

Uporabljaš tekaško uro?
Uro sem začela uporabljati pred kakimi petimi leti zaradi radovednosti koliko kilometrov se mi nabere tekom leta. Štiri leta sem imela Garmin Forerunnrer 210. Ker srčnega utripa s pasom nisem nikoli spremljala sem se letos odločila za Polar M430, ki ima senzor srčnega utripa na zapestju. Vendar ta merilec deluje le v idealnih razmerah, pri uporabi palic in ko se z rokami poganjaš od kolen kaže prenizek srčni utrip.

Tvoj obred pred tekom?
Čim manj oklevanja in obotavljanja. Samo v tekaške cunje in copate, pa gremo.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki: V 13 letih nastopanja na tekmovanjih se je nabralo tudi nekaj rezultatov, ki bi se jim formalno lahko reklo uspeh. Vendar bi se težko odločila  za posamezen dosežek.  Uvrstitve so namreč vedno odvisne od ranga tekmovanja in konkurence. Zadovoljstvo z rezultatom je takrat, ko uspem v dani situaciji in z takratno pripravljenostjo odteči optimalno.

Po dobrem desetletju tekmovanj sem zadnje čase kar ponosna na to, da sem že toliko časa na konstantnem nivoju pripravljenosti. Da nisem zaradi poškodbe ali bolezni izpustila niti ene tekme. Da se je nabralo 11 zaporednih GM4O, deset LM, 12 sezon primorskih gorskih tekov, …in šest nastopov za reprezentanco v gorskih tekih in devet v gorskem maratonu.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Pred kakšnimi 15 leti sem imela 20 kg več in z odločitvijo za zmanjšanje teže sem se začela malo več gibati. Neko osnovno kondicijo sem sicer imela zaradi dela na kmetiji. Najprej se hodila v hrib, potem sem hitro hodila v hrib in kasneje sem tekla v hrib. Obenem mi je gibanje v naravi postalo všeč. Poleg »porabljanja kalorij « sem v teku našla sprostitev in dobro razpoloženje po teku je odtehtalo vsak fizičen napor. Prav zaradi terena kjer tečem sem po naravi in duši »gorski tekač «.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Pristen stik z naravo, doživljanje sprememb vremena in letnih časov na istih poteh, občutek svobode gibanja. Zadovoljstvo ob premagani razdalji, občutek da še zmorem. Vedno se ob množici »negativnih « dejavnikov, ki so prisotni pri posameznem teku najde vsaj en pozitiven, zaradi katerega je bilo vredno iti ven.

Kaj ti je tek dal?
Če si sebe predstavljam za nazaj v letih ko še nisem tekla, je sprememba res velika. Pozitivna. Na čisto vsakdanjem dnevnem nivoju si znam bolje organizirati in izkoristiti čas, manj kompliciram ob situacijah ki niso predvidene (ker idealnih razmer tako ali tako nikoli ni), vem da se je za kakršno koli delo treba potruditi in vztrajati. Postala sem bolj samozavestna, družabna in upam se lotiti stvari, tudi če jim še ne vidim konca.
Prav prek tekmovanj sem spoznala druščino tekaških prijateljev, ki nam je skupno isto doživljanje in se med njimi počutim sprejeta.
Imela sem možnost spoznati veliko novih krajev v Sloveniji in tujini, ki bi jih sicer nikoli ne obiskala. Vsaka odprava v tujino z reprezentanco je bila doživetje za katero sem zelo hvaležna, da sem bila lahko zraven.

Kako potekajo tvoji treningi?
Moje tekaško udejstvovanje ni trening. V te vode sem zašla sama, pri za šport poznih letih in iz netekmovalnih ambicij. Zato si ne pustim časa, ki si ga vzamem zase, ukalupljati v minute, sekunde in intervale. Namesto da kaj »MORAM «, si raje »PODARIM « uro ali dve za sprostitev in zdravje in tečem po trenutni zmogljivosti in počutju. Verjetno so zato moji tekmovalni dosežki slabši, vendar me to ne moti, ker nisem nobenemu na tem področju nič dolžna, samo sama sebi vsakodnevno rekreacijo. Tekmovanj pa se udeležujem zato, da se spravim iz »cone udobja « na malo večje obrate.

Kolikokrat tedensko tečeš?
V povprečju verjetno 5 x na teden; le redko se zgodi da imam več kot 2 dni pavze. Moje tekaške poti me vodijo po kolovozih in stezicah okrog domačije, ponavadi naredim en krog. Dolžina pa je odvisna od časa ki ga imam na razpolago. Tečem skozi celo leto, pozimi večinoma po temi z lučko na glavi. Vseskozi poskušam iskati kombinacijo med službo, delom na kmetiji in tekom. Pred 15 leti je bil tek na podeželju nekaj zelo »čudnega «. Še sedaj se nisem čisto znebila občutka, da bi lahko tisti čas delala kaj bolj koristnega.

Ali za tek potrebuješ kakšno posebno motivacijo?
Ponavadi ne, tek je postal del mojega življenja in ob nekajdnevni pavzi opažam »odvisnost «. Ko pa se mi je zaradi utrujenosti od službe res težko pripraviti se za tek, se spomnim na nekaj oseb, ki bi vse dali da bi še kdaj hodili in…

Ali med tekom poslušaš glasbo in če ja katero?
Nikoli. Poslušam zvoke narave, ki pomirjajo.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Sama. Vedno sem tekla sama in bi se verjetno težko prilagodila še komu ali skupini.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Težko bi se odločila za kakšen tek ali tekmo. Mogoče še vedno najbolj spominjam »pomembnih « tekem kot so nastopi na svetovnih prvenstvih, kjer je bolj prisotna trema. Poskusila sem že marsikaj, od teka po stopnicah, planiške velikanke, vertikalov, gorskih tekov in maratonov, cestnih maratonov, le v prav »ultra « dimenzije še nisem zašla.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Ne dosti. Če nekaj gorskega kolesarstva poleti in kakšna pohodniška tura v visokogorje vsako leto.Pa ura splošne vadbe na teden v telovadnici preko zime in 5 tibetanskih vaj vsako jutro.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Poskusim jesti čim manj kupljene oziroma predelane hrane. Najraje imam zelenjavo, mesa pojem zelo malo. Teoretično sicer obvladam vso znanost okoli hrane, v praksi pa se zadnje čase poskušam držati zmernosti v količini in kakovosti. Kakšen prekršek v obliki sladkarij pa poskušam izničiti s kakšnim pretečenim kilometrom več.

Kakšne tekaške načrte oziroma želje imaš za v prihodnje?
Nimam načrtov v obliki tekmovalnih dosežkov, želim si da bi še dolgo imela možnost s tekom »ohranjati « kvaliteto življenja.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Služba, kmetija in nekaj teka skoraj v celoti zapolnjujejo moj vsakdan. Včasih ko sem sredi »največje gužve «, si želim in predstavljam kaj vse bi rada počela če bi imela več prostega časa. Pa me je tudi tek naučil, da je treba biti v harmoniji s tistim kar imaš v dani situaciji, ker sicer gredo trenutki mimo in ostane samo slabo razpoloženje.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ