Na štiri oči z Nikijem Antolovićem

Na štiri oči z Nikijem Antolovićem
16.03.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Niki je profesor športne vzgoje, kondicijski in tekaški trener ter košarkarski sodnik, sicer pa energičen, družaben in komunikativen fant, ki zelo rad teče.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
V naslednjem mesecu odpiramo svoje športno društvo Ekipca. Bodoči člani društva že več časa tečemo skupaj in smo se povezali pri raznih projektih - Vzajemna Klub, Triglav tek, Pospeši ritem, ipd.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Zelo rad testiram copate, imam jih polno omaro. Glede na predviden trening obujem primeren športni copat. Dolge proge trenutno tečem z Asics Nimbus 18, vendar me je do sedaj najbolj prepričal Brooks z modelom Glycerin.

Uporabljaš tekaško uro?
Odkar so prišle prve ure z GPS-om, uporabljam Polar RC3 GPS, vendar jo bom v kratkem zamenjal. V planu je Garmin Fenix 5.

Tvoj obred pred tekom?

Velikokrat zamujam, zato imam poseben predal v omari za tekaško opremo. Zgrabim prvo majico in hlače, jih oblečem, obujem copate in odhitim na trening.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki: Osebni rekord na 21km je 1:31:54 na 42 pa 3:34:51. V naslednjem letu je cilj 21km spravit pod 1:30.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem se pričel ukvarjati na Fakulteti za šport, kjer smo se pri predmetu TM Atletike udeležili 4 večjih tekaških dogodkov po lastni izbiri. Tam sem dobil energijo in navdih za udejstvovanje na še več tekaških dogodkov.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Med tekom se počutim svoboden. Ko tečem sam ali v množici ljudi, s katerimi se ne pogovarjam, mi misli zatavajo v neznano, na trenutek imam občutek, kot da sanjam. Misli tavajo od lepih stvari in spominov, do vsakodnevnih problemov, katerih rešitev najdem ravno med tekom.

Kaj ti je tek dal?
Tek je borba. Borba za vsak meter, borba s časom, borba z višinsko razliko in borba s samim seboj. Ne mislim nič negativnega, kvečjemu ravno obratno. Ta borba te naredi iz metra v meter močnejšega, hitrejšega in bolj vztrajnega ne le tekaško, vendar tudi osebnostno. Doseganje zadanih ciljev ti da še več energije in elana.

Kako potekajo tvoji treningi?
Večinoma treniram 3x tedensko. Med tednom naredim dva treninga s krajšimi razdaljami, intervali in vajami za moč. Za vikend je predvidena daljša razdalja, ki je odvisna od letnega načrta. Posebne motivacije ne potrebujem, pomembna je le odločnost.
Ko tečem sam velikokrat poslušam tudi glasbo. Nimam neke posebne playliste, poslušam vse, odvisno od trenutka. Vsekakor mi kašen dober rock komad dvigne tudi ritem teka :)

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Rad tečem v družbi, motivacija je vsekakor večja. Med tednom tudi sam vodim treninge, kjer je prisotna najboljša družba Ekipce, čez vikend pa si velikokrat vzamem čas zase in sam tečem.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Mislim da nobenega izmed tekov ne bom nikoli pozabil. Posebno mesto v mojem spominu ima sigurno 1. Istrski maraton, ki sem ga pretekel skupaj z najboljšo družbo in moj prvi veliki maraton v Ljubljani leta 2016.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Kot profesor športne vzgoje se v šoli ukvarjam z različnimi športi skozi celotno šolsko leto. Rad imam vedno nove izzive, zato zgrabim vsako priložnost za poizkusit nov šport. Trenutno igram veliko odbojke, všeč mi je planinstvo in gorništvo, rad smučam, deskam (bordam) in rolam.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Nimam nobenega izdelanega jedilnika. Jem, kar mi zapaše, tudi sladkarijam se ne izogibam. Pazim edino na to, da se nikoli ne prenajedam. Raje več obrokov dnevno kot le enega obilnega.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Rad bi, da me tek popelje v nove kraje. Želim si osvajati teke po večjih mestih v Evropi in svetu, želim potovati.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Trenutno sem učitelj športa na osnovni šoli. Poklic, ki mi je pisan na kožo in ga najverjetneje ne bom zamenjal. Poleg tega imam veliko hobijev. Eden izmed glavnih je snemanje in videoprodukcija. Le čas bo pokazal, kam me bo pot zapeljala. :)
 

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ