Na štiri oči z Rokom Puharjem

Na štiri oči z Rokom Puharjem
21.06.2013 AVTOR: Jure Jeraj
V današnjem intervjuju predstavljamo mladega tekača na dolge proge, ki trenira pod taktirko našega najuspešnejšega maratonca Romana Kejžarja.

OSEBNO

Si član kakšnega športnega društva ali kluba?

Sem član najuspešnejšega slovenskega kluba AD Mass Ljubljana.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati? Znamka in model.

Nosim čevlje znamke ON. V boljših čevljih še nisem tekel. Za tekme uporabljam Cloudracer. Moj najljubši model pa je Cloudsurfer.

Lahko navedeš imena sponzorjev.

Tečem v opremi znamke Macron. Podpira me tudi občina Šenčur. Največ pomoči pa mi nudi podjetje Ganema iz Maribora, ki me podpira s čevlji znamke ON.

Kaj moraš imeti vedno v hladilniku?

Po treningu največkrat sadni jogurt in banane. Drugače pa pojem kar vidim.

Ali kdaj med tekom poslušaš glasbo?

Če jo poslušam, jo poslušam med izteki. Sploh takrat, ko rabim malo motivacije.

Med tekom uporabljaš športno uro?

Redno uporabljam uro, ampak samo štoparico. Druge stvari me ne zanimajo. Sicer pa z zdajšnjimi urami nisem zadovoljen, saj imajo le majhen prostor za prikaz časa. Preveč pozornosti namenjajo srčnemu utripu, kalorijam…

Rok, za začetek nam prosim povej kaj več o samih začetkih ukvarjanja s tekom.

Atletiko treniram od leta 2010. Sem pa že leta 2009 nastopil na rekreativnih tekmah, kjer sem se na začetku uvrščal bolj na rep uvrščenih, ob koncu leta pa med prvo polovico.

Kolikokrat tedensko obuješ tekaške copate?

To je povsem odvisno od obdobja. Med tekmami je treningov manj. V pripravljalnem obdobju pa dvakrat na dan. Vmes pride tudi kakšen prost dan.

Si pred ukvarjanjem s tekom treniral kakšen drug šport?

Pred tem sem treniral nogomet pri Šenčurju in Visokem. Takrat sem imel še nekaj odvečnih kilogramov, tako da nisem navduševal. Rad pa sem hodil v gore in zbiral žige za slovensko transverzalo.   

Lahko na kratko navedeš nekaj tekov ali dogodkov povezanih s tekom, ki so najbolj zaznamovali vašo tekaško pot do sedaj.

Najbolj je mojo pot zaznamoval Tek trojk 2009. Tam sem izvedel za Gorenjski pokal in za AD Olimpik, ki je bil moj prvi klub. Če tega ne bi izvedel, potem zdaj ne bi tekel. Zelo pomembna je bila tudi uvrstitev v reprezentanco za nastop na Evropskem prvenstvu v krosu 2010 na Portugalskem. To je bila moja največja želja. Treniral sem šele eno leto, a vseeno že tekel za reprezentanco. Bila je res lepa izkušnja, kjer smo se do dobrega spoznali. Tu sem prvič spoznal Romana Kejžarja, slovenskega rekorderja na 21 in 42 kilometrov. Pred letom 2010 ga sploh nisem poznal. Ko pa sem tudi sam začel teči je postal eden izmed mojih vzornikov.

Kakšne tekaške načrte, želje imaš za v prihodnje?

Glavni cilj je izboljševanje osebnih rekordov. Glavna disciplina je tek na 5000 m. Rad bi zastopal Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih. V daljni prihodnosti pa bom nastopal tudi na maratonih.   S čim se ukvarjaš izven športnega urnika, ostali hobiji, poklicna pot?

Prosti čas uporabim za učenje, ker obiskujem Filozofsko fakulteto. Moram pa priznati, da študiju namenim premalo časa. Nekaj časa gre v počitek in zabavo. Drugače pa izven tekmovalnega obdobja izvajam tudi druge športe (gore,kolo).

Roku želimo še čim več uspehov, tako tistih na atletskih stezah in v naravi, kot tudi uspešno nadaljevanje izobraževalne poti.

Prilagamo še povezavo do Rokovega bloga.

 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ