Na štiri oči z Romanom Pezdirjem

Na štiri oči z Romanom Pezdirjem
09.02.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Roman je zaposlen kot vodja projektov v podjetju BTC d.o.o. Sicer pa je oče dveh hčera, ki v prostem času svoj mir najdem s ?šraufanjem? in sestavljanjem koles. Zelo rad pa tudi kolesari in teče.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član ŠD TRENERT (triathlon) in kolesarskega društva BVG Gulč BTS Company

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
ON Cloudracer in Cloudsurfer in Newton Distance

Uporabljaš tekaško uro?
Garmin Fenix 5

Tvoj obred pred tekom?
Ogrevanje, potem pa pa grem v svoj svet.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki: Nobenega ne bi posebej izpostavljal, saj je vsak tek svoja zgodba, svoj izziv. 2x maraton (najboljši čas mislim, da okoli 3:17:00, polovičnih ne štejem več (najbolje v Palmanovi 1:28:00). Triatlon, opravil sem z 3x z Ironman razdaljo, 3x polovična razdalja, olimpik in šprintov ne štejem. Na kolesu je bilo veliko tekem in raznih maratonov, v 10 urah sem prevozil diagonalo čez Slovenijo iz Lendavskih goric do Pirana (357 km), v 6 urah sem opravil z Dolomiti maratonom (140 km, 4400 višincev)

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Po koncu rekreativne kolesarske tekmovalne sezone sem sezono podaljšal s tekom, da sem šel na LM. Ko sem začel s triatlonom, pa brez teka ne gre.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Predvsem mir.

Kaj ti je tek dal?
Predvsem nepopustljivost in vztrajnost, če na kolesu nehaš poganjat se še malo pelješ, na teku, ko se noge ne premikajo se ustaviš.

Kako potekajo tvoji treningi?
Odvisno od dela sezone in priprav. Tečem 3-4x tedensko, motivacije ne rabim, enostavno se obujem in grem, če se pripravljan na tekmo pa sledim načrtu. Na teku nikoli ne poslušam glasbe, saj je moja glasba poslušanje narave.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Odvisno od priložnosti, trenutno 1x tedensko tečem s sotrpini na teku okoli Lj. Rožnika, t.i. »Krožnik «. Dolge teke včasih opravim v spremstvu žene na kolesu, ki je »vodonoša «, pa še čas za pogovor imava. Drugače pa sem bolj samotar.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Nikoli ne pozabiš prihoda v cilj na Ironmanih, saj je v zadnjih 100m toliko energije, da letiš. Izpostavil bi maraton na Ljubljanskem maratonu, ko smo tekli v snegu; in tek na lanskem Ironmanu v Celovcu, pa ne zaradi rezultata, temveč zaradi vložene volje in energije, da sem videl cilj. Na kolesarskem delu sem se namreč preveč približal tekmovalcu pred menoj, za mano pa se je šlepala skupina (na IM tekmah ni dovoljena vožnja v zavetrju). Dobil sem kazen in sem moral za 5 min v t.i. penallty box. Ko sem prišel tja, mi niso zapisali čas prihoda, tako da so me predolgo zadržali, potem pa še defekt na kolesu. Motivacija mi je po vseh peripetijah za nekaj časa malo padla, kolo potem »na glavo «. Na teku nisem popuščal, do 29 km mi je šlo, odlično potem pa v 1 km »zid « - glava hoče, telo ne da, tudi zavračalo je vsako hrano. Do 39-km sem bil boj s svojim telesom in »jazom «, potem pa kot bi telo preklopilo v drugi »mode «, kot da prej ni bilo težav.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Zaradi triatlona še z plavanjem vendar z vodo nisva prijatelja. Pozimi dodoma še tek na smučeh in alpsko smučanje ter hojo hribe, za užitek pa vožnja z MTB. Skratka, ne mirujem.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Pred tekmami malo popazim, za napredek imam tu največ rezerv. Za ribe se pa prodam!

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Bom videl kaj bo prenesel čas. Zavedam se, da je možnost ukvarja s športom privilegij in ne obveza, poskušal bom čim bolj uživati. Škoda je nekaj početi, da si potem slabe volje.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije?
Za hobi prijateljem kolesarjem »šraufam « kolesa, spremljam kolesarsko tehniko.
Delo, ki ga poklicno opravljam je zanimivo in raznovrstno, večkrat zaradi kratkih rokov stresno, upam da pripeljem v tem tempu mojo barko do »penziona «.

Značke: Ljubljanski maraton, Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ