Na štiri oči z Urško Malovrh

Na štiri oči z Urško Malovrh
12.04.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Urška je negovalka v domu starejših občanov, mamica dveh najstnikov in navdušena tekačica. V teku uživa, saj ji ta daje občutek svobode.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica društva Vitezi dobrega teka in ekipe Asics Frontrunner Slovenija.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Asics Gel DS Trainer

Uporabljaš tekaško uro?
Ne uporabljam tekaške ure.

Tvoj obred pred tekom?
Najkasneje dve uri pred samim tekom jem. Pred startom spijem kozarec vode, si dobro zavežem vezalke in stečem v naravo.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
ultra Istra maraton (54km) v času 5h 51min
maraton Dunaj 3h 50min
maraton Pariz
polmaraton Ljubljana
večkrat na stopničkah na tekih za Gorenjski pokal v rekreativnih tekih

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Že v OŠ sem se udeleževala krosov na katerih sem bila vedno med najboljšimi. Takrat me je opazil Vinko Grašič (oče Andreje Koblar Grašič) in me tako povabil v klub. Začela sem trenirati tek na smučeh in aktivno v tem športu vztrajala 12 let. Po dve porodih sem leta 2006 začela z rekreativnim tekom. Kilometri so postajali vse daljši, kar je kmalu privedlo do pretečenega prvega maratona.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Všeč mi je časovna svoboda, saj lahko tečem kadarkoli si zaželim in to skozi celo leto. Tek me sprošča in daje zadovoljstvo. Med tekom velikokrat premagujem samo sebe.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi že od otroštva preko treningov daje določeno disciplino in znanje za postavljanje ciljev. Daje mi trmo, moč in energijo kar mi je v pomoč tudi pri vsakodnevnih življenjskih izzivih.

Kako potekajo tvoji treningi?
Treningov teka nimam načrtovanih in tečem kolikor mi dopušča čas. Med tednom opravim od 10-12km-ske teke, ob koncu tedna pa kak daljši tek od 20-30km. Tečem 3-4x na teden. Ker v službi delam izmenično ter ob vikendih, tek prilagajam predvsem službi. Najraje tečem zjutraj in tako v službo odhajam polna energije. Glasba med tekom je zame moteča, saj sem raje v stiku z naravo.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Največkrat tečem sama ali v družbi partnerja. Všeč mi je, da me tudi on občasno motivira za tek ali pa da med samim tekom včasih »potegne zavoro «.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Sigurno ne bom pozabila svojega prvega pretečenega maratona na Dunaju leta 2011 in občutkov ob teku po rdeči preprogi skozi cilj.
Tek Ultra Istra, ko sta me dva prijatelja nagovorila da naj se prijavim, saj zmorem preteči 54km. Tek mi je nudil veliko uživanja v prelepi naravi in časa za razmišljanje o sebi. Dokazala sem si da zmorem.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Zelo rada zahajam v hribe, tečem na smučeh, se usedem na kolo. V zadnjem času veliko časa posvetim vajam za moč z lastno težo, kar pripomore tudi k boljšemu teku.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Dan se vedno začne s kozarcem tople vode, ki mu sledi obvezen zajtrk. Trudim se jesti 5x na dan. Obroki so raznoliki, sestavljeni predvsem iz veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih testenin, kaš in rib. Pijem samo vodo, se čimbolj izogibam sladkim dobrotam oz. grehom in se 1x dnevno pocrkljam z belo kavo.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Preteči 100km ultramaraton in se preizkusiti v orientacijskem teku.

Kakšni pa so tvoji cilji v letošnjem letu?
Prvi cilj – Gorski maraton štirih občin GM4O

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Vodim vadbe za moč z lastno težo ter tekaško skupino, sem prostovoljka v mladinskem centru. Rada imam hitrejše sprehode s prijateljicami.  Ves prosti čas pa najraje preživim z družino ob izvajanju različnih aktivnosti. 

Značke: Na štiri oči, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ