Na štiri oči: Boris Prunk

Na štiri oči: Boris Prunk
24.10.2019 AVTOR: K. R., foto: osebni arhiv

Boris je tekač, ki ga v življenju zanima veliko stvari, zato mu aktivnosti in hobijev nikdar ne zmanjka.

Kako bi se opisal v nekaj besedah?

Pravijo, da sem potrpežljiv, umirjen in vztrajen, saj stremim k temu, da dosežem zastavljen cilj. V življenju me zanima veliko stvari. Obožujem gibanje, sonce, morje,...

Si član kakšnega športnega društva ali kluba?

Nisem. Sodelujem pa s košarkarskim klubom Mesarija Prunk Sežana.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Imam Asics Gel Excite 4 Running. Gre za starejši model, nad katerim sem bil tako navdušen, da sem po par mesecih teka naročil kar še en par (smeh). Za trail uporabljam Adidas Kanadia TR7.

Uporabljaš tekaško uro?

Seveda. Imam Samsung Galaxy Watch 42 mm, s katero sem izredno zadovoljen. Uporabljam jo za vse športne aktivnosti.

Tvoj obred pred tekom?

Nič posebnega. To, kar počne večina tekačev. Dan pred tekmo imam počitek, na dan tekme pa se umirim oziroma skoncentriram na tekmo. Vsaj dve uri pred tekom ne jem in poskrbim za hidracijo. Opravim raztezne vaje in se ogrejem.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Kot uspeh si štejem vsakršno izboljšanje osebnega rekorda. Trenutno se najbolj posvečam teku na 5 km. Do sedaj sem se udeležil približno 15 uradnih tekov na 5 in na 10 km, med vidnejše rezultate letošnjega leta pa sodi tretje mesto na nočnem teku v Portorožu.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?

S tekom sem začel pred približno dvema letoma, ko sem opustil glasbeno kariero. Začutil sem, da moram nekaj storiti za svoje zdravje. Začel sem aktivnejše preživljati prosti čas in vzljubil tek.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?

Všeč mi je občutek svobode, ki mi ga tek daje. Obožujem enostavnost tega športa. Obujem copate in stečem skozi vhodna vrata v naravo, sam ali v družbi, kadarkoli in kjerkoli.

Kaj ti je tek dal?

S tekom izboljšujem kondicijo, fizično pripravljenost, razbremeni me vsakodnevnega stresa in me napolni z dodatno energijo. Po teku vem, da sem naredil nekaj dobrega zase. Vsekakor mi poteši potrebo po gibanju. Ko človek poteši to potrebo, enostavno povedano, funkcionira čisto drugače na vseh področjih.

Kako potekajo tvoji treningi?

Treniram trikrat do petkrat na teden oziroma kot mi čas dopušča. Kombiniram različne naklone in podlage (makadam, asfalt). Najraje tečem ob morju.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil in zakaj?

Zagotovo so mi najlepši teki ob morju, zato bi izpostavil nočni tek v Portorožu in Umag night run. Obeh sem se udeležil dvakrat.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Prosti čas izkoristim za čim več gibanja. Enkrat do dvakrat na teden igram košarko, kdaj pa kdaj sedem na kolo, grem v hribe, plavam, veslam s kajakom, se potapljam, itd. Če mi pa vreme in čas ne dopuščata teh aktivnosti, se zadržujem v "domačem fitnesu" ali delam vaje z lastno težo.

Kako skrbiš za prehrano?

Trudim se, da je hrana čim bolj zdrava in uravnotežena. Predvsem pazim na količino hrane, izogibam se kruhu, sladicam, alkoholu in sladkim pijačam, v naprej pripravljeni hrani, nezdravim prigrizkom... Kdaj pa kdaj se je zdravo tudi pregrešiti.. (smeh).

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?

Še naprej se nameravam udeleževati uradnih tekov in izboljševati osebne rekorde, kar mi tudi predstavlja motivacijo za v naprej. Želim si čim več pretečenih kilometrov in seveda čim manj poškodb.

Katero knjigo si nazadnje prebral?

Večinoma prebiram strokovno literaturo. V prihodnje pa me na mizi čaka knjiga Ultraman (Rick Roll).

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Imam veliko hobijev. Rad se vozim z motorjem, nabiram zelišča, gobarim, občasno ustvarjam z lesom, itd. Letos sem opravil potapljaški tečaj in si v bodoče želim veliko eksotičnih potopov. Navadno se veliko gibam, tako v prostem času, kot na dopustu. Najbrž tudi zaradi službe, v kateri veliko presedim, sem namreč učitelj vožnje in predavatelj cestnoprometnih predpisov v šoli vožnje Marus.

Značke: Na štiri oči
Ključne besede:
Boris Prunk
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ