Na štiri oči: Uroš Pinter

Na štiri oči: Uroš Pinter
31.01.2020 AVTOR: K. R., foto: osebni arhiv

Uroš je tekač, ki je nekoč treniral športno plezanje. Za vikend se najraje odpravi v Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe.

Kako bi se opisal v nekaj besedah?

Predvsem sem poln energije in delaven, tako da imam rad zapolnjene dneve. Pozitivno gledam na življenje in se vsak dan veselim novih izzivov.

Si član kakšnega športnega društva ali kluba?

Še iz časov “plezalne kariere” sem član Akademskega planinskega društva Kozjak iz Maribora. Kar se pa teka tiče, pa trenutno ne.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Poskusil sem že veliko različnih copat, najbolj pa so me prepričali modeli proizvajalca Hoka One One. Challenger ATR 5 je zakon! 

Uporabljaš tekaško uro?

Da, Suunto Spartan Ultra. Zelo rad pregledam podatke po teku in spremljam napredek.

Tvoj obred pred tekom?

Pred treningom nič posebnega. Pred daljšo tekmo pa se vedno namažem s kremo proti odrgninam. Fantje dobro vemo, na katerih neprijetnih mestih lahko najbolj »ožuli«.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Uspešno zaključene (ultra trail) tekme: 100 Milj Istre (110km); Kranjska Gora Trail (60km); Dalmacija Ultra Trail (53km); Pohorje trail maraton (44km); La Corsa Della Bora (21km); Pohorje ultra trail (17km); Ljubljanski maraton 2017 in 2018 (42km);…

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?

Tekel sem rad že od majhnega, tudi v času ko sem treniral športno plezanje. Po vpisu na Fakulteto za šport v Ljubljani pa sem začel resneje tečt. Ker sem velik ljubitelj narave in hribov sem kaj kmalu iz ceste zavil v gozd in na trail stezice.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?

Enostavnost. Obuješ superge in greš. To je to.

Kaj ti je tek dal?

Na eni strani mi je dal sprostitev in čas zase, ko lahko pozabim na vsakodnevne obveznosti, “sčistim” glavo in se ne obremenjujem z uro. Na drugi strani pa je moji tekmovalni duši dal možnost za nenehno premagovanje novih izzivov na tekmah.

Kako potekajo tvoji treningi?

Tečem od 3 do 6x na teden, odvisno od drugih obveznosti. Med tednom treniram v Ljubljani. Za vikende pa se ponavadi odpravim kam višje, najraje v Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil in zakaj?

Prvega ultra teka čez 100km, kjer na štartu še sploh nisem vedel kaj me čaka. Spomnim se snežnega viharja na vrhu Učke, cele noči dežja, vetrovnega sončnega vzhoda in nato še vročega dopoldneva. Vse je bilo poplačano ob tabli 1 km do cilja, ko se mi je odvil vrtiljak čustev. Prva misel v cilju: Kam dalje?!

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Kolikor mi čas dopušča. Pozimi smučam, poleti kolesarim in celo leto hodim v hribe in v fitnes.

Kako skrbiš za prehrano?

Poskušam jesti zdravo hrano, ki jo večinoma pripravim doma. Na mojem jedilniku prevladujejo ogljikovi hidrati, saj sem mnenja, da le-te naše telo ob dolgotrajnih naporih še kako potrebuje. Med daljšimi teki se poslužujem športnih gelov.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?

V letu 2020 je glavni cilj preteči enega najtežjih trail tekov na svetu – Oman by UTMB. Gre za 150 km dolgo tekmo po omanskem gorovju. Zaključena tekma pomeni tudi direktno vstopnico na 170 km dolgo UTMB tekmo v letu 2021.

Katero knjigo si nazadnje prebral?

The World Fittest Book od Rossa Edgley-a. Gre za ekstremnega športnika, ki premika meje mogočega v športu. Priporočam!

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Šport je moje življenje, zato poskusim večino prostega časa preživeti aktivno in na prostem. Na srečo je tudi moja poklicna pot povezana s športom - delam namreč kot osebni trener/kineziolog v fitnes studiu.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ