Na svetovno prvenstvo v gorskih tekih 13 Slovencev

Na svetovno prvenstvo v gorskih tekih 13 Slovencev
15.09.2018 AVTOR: L. Z.

Največja pričakovanja v Andori imata najboljša tekača sezone Timotej Bečan in Miran Cvet.

V nedeljo bo v Andori 34. SP v gorskih tekih. Letos je na sporedu disciplina tek navkreber, ki se izmenjuje z disciplino gor-dol, poroča STA. Slovenijo bo zastopalo 3 atletov in atletinj. Največja pričakovanja imata najboljša tekača sezone Timotej Bečan in Miran Cvet. Posebnost prvenstva bo prizorišče na veliki nadmorski višini.

Bečan je letos že pritekel 13. mesto na evropskem prvenstvu julija v Skopju. To je bil eden boljših članskih dosežkov zadnjih let. Kot zanimivost je poleti zmagal tudi na Rekordu Šmarne gore z novim najboljšim slovenskim časom 11:20 minute. Zadnji odlični teki, tudi z rekordom prog na Osojščico (Gerlizen) na avstrijskem Koroškem obetajo, da je 22-letni atlet iz Medvod vrhunsko pripravljen. "Avgusta sem pridno treniral in odpravil tudi slabost, ki sem jo spoznal na tekmi na Grintovec. Konec pomladi sem trening strmin očitno preveč zapostavil. Časa je bilo na srečo dovolj in zato sem potem redno hodil na treninge tudi v visokogorje. Vsekakor pa so se poznale priprave na Krvavcu, ki so bile izpeljane vrhunsko," je motiviran Bečan.

Miran Cvet velja za posebneža v svetovni eliti. Kljub petdesetim letom, je veteranski svetovni prvak, je še vedno konkurenčen tudi mlajšim. Lani je na evropskem članskem prvenstvu na Veliko planino pritekel 21. mesto in rešil čast reprezentance. "Nastop na SP mi zelo veliko pomeni. Je največja tekma leta, kamor pride smetana svetovnega gorskega teka. Ko je športnik malo starejši, še toliko bolj spoštuje vsak reprezentančni nastop," pravi Cvet.

Nastopila bosta tudi sta Gašper Bregar, ki ima neprekinjen niz reprezentančnih nastopov na svetovnem prvenstvu od leta 2009, ter maratonec Aleš Žontar. Zaradi različnih razlogov bo Slovenijo zastopala le ena članica, Andreja Godec.

Ženski gorski tek so v zgodovini proslavile sedaj že dlje časa poškodovana Mateja Kosovelj, ki je v dobi 2009-2014 vsako leto pritekla med deseterico, najvišje na četrto mesto. Kot mladinka je odličje osvojila tudi zdajšnja tekačica na smučeh Lea Einfalt. Slednja je pokazala nekaj zanimanja za nastop tudi letos, a se ni izšlo zaradi tekmovalnega koledarja.

V mladinski konkurenci ima Slovenija sedaj tudi obetavno generacijo (Špela Gonza, Maja Per, Katja Podobnik, Nuša Mali). To pa velja tudi za mladince (Domen Avbelj, Klemen Spanring, Aljaž Luznar, Tine Hren).

Avtor fotografije: Slo gorski teki/fb

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ