Na Transvulcaniji presenetljiva zmaga mladega Jonesa

Na Transvulcaniji presenetljiva zmaga mladega Jonesa
14.05.2012 AVTOR: Uroš Buh
V soboto se je na otoku La Palma odvijala prva večja letošnja mednarodna ultra trail preizkušnja - Trans Vulcania.

Kot smo že poročali, je bila na štartu zbrana t.i. crème de la crème mednarodne trail ultramaratonske scene, prvič pa so na takšno tekmo v tako velikem številu prišli tudi številni najpomembnejši Američani, od Antona Krupicke, Geoffa Roesa, Mikea Wolfa in drugih. A glede na njihovo splošno filozofijo gorskega/trail teka, ki bi ji navzven lahko pripisali nekakšno lahkomiselnost, kot posledico navidezne neobremenjenosti z rezultati in – predvsem – držo ter izgledom, je bil jeziček na tehtnici pred začetkom tekmovanja predvsem na strani evropskih izkušenih šampionov, kot so Iker Karrera, Kilian Jornet, Sebastien Chaigneau in še nekaterih.

No, na koncu se je zgodba letošnje Transvulcanije odvija povsem drugače. Po nekaj deset kilometrih se je v ospredju izoblikovala skupina treh najhitrejših, kjer je bil poleg mladega Američana Dakote Jonesa(Montrail) in Angleža Andyja Symondsa(Salomon) od favoritov le Kilian Jornet(Salomon). Vendar je kazalo, da je prav Španec najšibkejši člen te zasedbe, kar se je v resnici izkazalo po prelomni točki, ko je na 60km sledil skoraj dvajset kilometrov dolg spust proti morju, kjer so se tekmovalci spustili kar za 2400 višinskih metrov. Jones in Symonds sta le še pridobivala na prednosti pred nespornim šampionom lanske ultramaratonske scene.

Na koncu je največ moči ostalo v nogah Dakote Jonesa, ki je v cilj prišel s časom 6:59:07, s čimer je kar za 33min izboljšal rekord proge, ki ga je sicer lani postavil Miguel Heras. Minuto in pol za njim je pritekel v cilj še Andy Symonds, kot tretji pa je ciljno črto prečkal Kilian Jornet, ki so mu povsem pošle moči in so mu morali nuditi prvo pomoč. Od ostalih favoritov sta Geoff Roes in Sebastien Chaigneau odstopila, Krupicka in Heras pa nista štartala.

Pri ženskah je bilo na progi povsem po pričakovanjih: od začetka do konca je vodila neverjetna Novozelandka Anna Frost iz ekipe Salomon, ki je na koncu skoraj za dve uri izboljšala rekord proge, v cilj pa je prišla kot 13. v absolutni razvrstitvi. Druga je bila s petdeset minutnim zaostankom Španka Nuria Picas, tretja pa Američanka Nikki Kimball(North Face).

Pred večino tekmovalcev je sedaj le teden dni počitka, ko se bodo v soboto pomerili na prvi tekmi letošnje serije Skyrunner, gorskemu maratonu Zegama Aizkorri .

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ