Napake, ki jih tekači začetniki pogosto delajo pri nakupu tekaških copat

Napake, ki jih tekači začetniki pogosto delajo pri nakupu tekaških copat
17.02.2019 AVTOR: A. T., Foto: Brooks Running/ Facebook

Stopala ne izmerite ustrezno
Ena najpogostejših napak tekačev začetnikov je ta, da si pred nakupom ne izmerijo ustrezno dolžine stopal. Posledično pa tako tudi ne kupijo ustreznih tekaški copat, kar jim seveda povzroča težave pri teku, pogosto pa tudi poškodbe.

Mešate volumen s širino
Volumen obutve je izmera prostora znotraj nje. A mnogi kupci tekaških copatov menijo, da gre v tem primeru za širino obutve in posledično posegajo po obutvi, ki je širša. Trik pa je v tem, da morate, ko si zavežete copate, občutiti, da se vam ta lepo uleže po stopalu in ne sme biti ne preširok in tudi ne preozek. Obutev, ki se vam bo tovrstno prilegala, vas bo tudi pomagala, da se boste izognili nekaterim neprijetnim poškodbam stopal.

Bojite se povečati številko obutve
Nič ne bo narobe, če si boste pred vsakim nakupom tekaški copat stopala ponovno izmerili. Zgodi se namreč, da je številka obutve, ki jo sicer nosite, preozka. Male mišice v stopalu namreč vsakodnevno podpirajo vaše telo, kar povzroči, da stopalo na nek način raste, saj se te mišice raztezajo in raztegneje tudi ostanejo. Kar pomeni, da se lahko spremeni tudi številka vaše obutve.

Podležete pritiskom
Najpomembnejši elementi pri nakupu obutve so prileganje, občutek in funkcija. A kaj hitro se zgodi, da te elemente izgubite izpred oči, še posebej, če nakupujete v družbi prijateljev, ki menijo, da vedo kaj je za vas dobro. A vi ste tisti, ki veste, kaj potrebujete in kaj vam ustreza, zato vzemite tisto obutev, ki ustreza vam in vašim potrebam oziroma načinu teka.

Uporabljate napačne ocene obutve
Ocen obutev je na spletu malo morje, zato lahko kaj hitro naletite na take, ki vas bodo usmerile v nakup napačne obutve. Rešitev je, da poiščete spletne strani, ki so specializirane za določene športe in športno opremo ter imajo jasno navedeno za kakšen tip noge je copat primeren, kakšna je teža copata, kako je sestavljen itd., da dobite informacije, ki vam bodo pomagale izbrati ustrezen tekaški copat.

Tekaške copate uporabljate predolgo časa
V dobrih tekaških copatih boste običajno lahko pretekli od 800-1000km. A veliko tekačev ne spremlja, koliko kilometrov pretečejo v posameznem paru tekaških copat, zato v njih tečejo še več kot bi bilo dobro. Tek v izrabljenih copatih namreč poslabša trening in poveča možnost za poškodbe. Zato je smiselno, da spremljate količino pretečenih kilometrov v določenem paru copat ter si pravočasno omislite nove, s katerimi boste nato počasi nadomestili izrabljene.

Izogibate se specializiranim trgovinam
Veliko začetnikov si hitro želi začeti teči ali pa ne bi radi zapravili veliko denarja za tekaške copate. Zato pač preskočijo premišljen nakup tekaških copat in pač kupijo prve, ki jih pridejo pod roke, po možnosti po ugodni ceni. To se največkrat izkaže kot napaka, saj neprimerni tekaški copati lahko povečajo možnosti za poškodbe. Če ste nov tekač, se raje odpravite v specializirano športno trgovino, kjer vam bodo opravili analizo stopala in svetovali pri izberi ustrezne tekaške obutve. Za prave copate pa se vam vsekakor izplača odšteti več denarja, saj gre nenazadnje za vaše zdravje.

Povzeto / prirejeno po: 8 mistakes runners make when buying running shoes, ki je dostopen tukaj.

Značke: Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ