Nasveti za ohranjanje kondicije, če pozimi tečete manj

Nasveti za ohranjanje kondicije, če pozimi tečete manj
28.11.2018 AVTOR: K.R., Foto: Pixabay

Če imate pozimi manj tekaških kilometrov, se lahko lotite tudi drugih aktivnosti za ohranjanje kondicije.

Prišel je konec poletne tekaške sezone in tudi zunaj na tekaških stezicah je opaziti manj ljudi. Mnogo tekačev vztrajno trenira tudi pozimi, nič pa ni narobe s tem, če spadate med ‘sezonske’ tekače; torej če tečete le v toplih letnih časih in imate raje lepo sončno vreme ter vas tek v mrazu, snegu in temi nič kaj ne privlači. Če boste pozimi zmanjšali število pretečenih kilometrov, pa bi še vedno radi ostali ‘fit’ pa imamo za vas nekaj predlogov.

Tecite notri
Če imate tekalno stezo, lahko tečete na njej doma ali pa obiščete fitnes, kjer imajo tekalne steze in tečete tam. Čeprav tek v notranjih prostorih ni enak kot tek v naravi, na svežem zraku, je tudi to lahko alternativa.

Sprehodi in pohodi
Nič ni narobe s tem da ne boste intenzivno trenirali, pomembno pa je, da poskrbite, da se vsaj malo gibate. Hodite na sprehode ali na pohode na bližnje hrib(čk)e.

Notranje vadbe
Pozimi se za ohranjanje kondicije lahko poslužujete tudi različnih notranjih skupinskih vadb. Vadbe so dandanes tako raznolike, da se najde za vsakogar nekaj.

Plavanje
Plavanje v notranjih bazenih bo vsekakor krepilo telo. Tako boste vzdrževali kondicijo in krepili mišice, z zelo majhnim tveganjem za poškodbe.

Vaje za gibljivost, stabilizacijo in moč
Zdaj je idealen čas, da daste prednost vajam za gibljivost, stabilizacijo in moč in se posvetite tudi temu delu, ki je pogosto zapostavljen, ampak nujen za optimalno delovanje telesa tekača. Vaje lahko izvajate tudi doma.

Zimski športi
Smučanje in tek na smučeh sta odlična izbira za ohranjanje kondicije in moči tudi v zimskem času.

Motivacija
Če vas sivi zimski dnevi prav nič ne vabijo h gibanju, najdite motivacijo. Preverite, kateri teki so morda že razpisani za prihodnje leto in si določite cilj. Vaša motivacija je lahko želja po zdravju. Vaša motivacija je lahko želja k lepši postavi. Premislite in najdite željo in moč. Zapomnite si, da če želite, da boste spomladi lahko začeli pripravljeni, pozimi ne smete preveč počivati.

Vzemite si čas za počitek in osvojite tekaško teorijo
Pomembno je tudi, da si vzamete čas za počitek. Kaj je lepšega kot udobje, topel čaj in dobra tekaška revija ali knjiga? Razširite si obzorja in osvojite tudi teoretični del! Imamo nekaj dobrih predlogov: Seznam knjig

Pazite na prehrano
Veliko ljudi si preko zime in prazničnega decembra pridela dodatne kilograme. Jejte zdravo in uravnoteženo. Skrbite za svoje telo tudi z zadostno količino vode. Svoje telo raje kot s sladkorjem, nezdravo hrano in alkoholom, razvajajte s hranljivo prehrano. Tako boste poskrbeli tudi za boljše počutje.

Tek zunaj
Morda vseeno premislite o teku zunaj. Gibanje na svežem, hladnem zraku vam bo krepilo imunski sistem in sprostilo misli. Potrebujete čelno svetilko in topla oblačila. Še nekaj odličnih nasvetov za tek pozimi najdete v članku: Kako uživati v teku v zimskih dneh.

Povzeto po: How to Stay Fit This Winter (even if you can’t run outside), ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Ključne besede:
tek pozimi
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ