Ne fasada pomembna je notranjost - revija Tekac.si 04-05

Ne fasada pomembna je notranjost - revija Tekac.si 04-05
16.04.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE
"Napredovali smo v znanosti, a nazadovali z našimi telesi, zato moramo več telovaditi in se načrtno gibati," je v odličnem intervjuju za revijo Tekac.si poudaril Stuart McGill.

Obenem eden najbolj priznanih strokovnjakov za hrbtenico opozarja: »Naša telesa hrepenijo po gibanju, a danes se moramo tega lotevati premišljeno, sicer se lahko poškodujemo. «

Marsikdo omalovažujoče odmahne, da za tako preproste dejavnosti, kot sta tek ali telovadba, res ne potrebujemo trenerjev. Češ, saj je samo tek. Včasih pozabljamo, da preteči polmaraton, maraton ali ultramaraton, prekolesariti naenkrat dvesto kilometrov ali dan na dan dvigovati uteži, pravzaprav ni nekaj običajnega. Že res, da je tek naravna oblika gibanja, a res je tudi, da je človek v prazgodovini tekel in dvigoval težka bremena takrat, ko je moral in ne takrat, ko je lahko. Poleg tega ni tretjino dneva in več sedel v prisiljeni drži, zamujenega pa ni nadoknadil s krajšim spancem.

Preteči polmaraton je napor, ki ga velika večina ljudi ne zmore. Vraga, večina ne zmore preteči niti deset kilometrov! A tako dolgotrajen napor za zdravo življenje niti ni nujen, kajti zadostujeta že vsakodnevna hoja in kak izlet v planine ob koncu tedna. Več in pogosteje telovadimo zato, ker uživamo v svobodi gibanja, premikanju lastnih meja, v pozornosti, ki si jo pridobimo z objavljanjem dosežkov … Saj je vseeno, gibanje nas pač veseli in izpopolnjuje. A ob tem se je pomembno zavedati, da je to, kar se nam morda zdi običajno, v resnici velik napor.

Osebni rekordi ali dobra telesna fasada z napeto zadnjico in izklesanimi trebušnimi mišicami niso bistvo zdravega življenja. Bistvo zdravega življenja se skriva v notranjosti. S tem nimam v mislih značaja ali njuejdževskih teorij, ampak jedro telesa, torej temelj, ki nas drži pokonci. In temelji so po besedah trenerja Gašperja Predaniča slabi: »Skupna lastnost večine vadečih je, da so šibki v trupu, ramenskem obroču in zadnjičnih mišicah. Le stegenske mišice so običajno dovolj močne. «

Zato je napaka vzor iskati v vrhunskih športnikih, ki dajejo s kratkimi objavami na družabnih omrežjih pomanjkljivo sporočilo brez razlage o ozadju njihove vadbe in življenjskega sloga nasploh. Vrhunski športniki imajo predvsem vrhunsko osnovo in urejen oziroma športu podrejen življenjski slog, zato lahko trenirajo več in bolj trdo … In še to ni najbolj zdravo. Ampak še bolj noro se je zgledovati po tistih vplivnežih, ki vedo o spletnem marketingu več kot o športu. Ali zaupati trenerjem, ki so licence pridobili na šnelkurzu za to ali ono vadbo s simpatičnim komercialnim nazivom. Enako kot spletni vplivneži so takšni trenerji, bolj kot za šport, strokovnjaki za samopromocijo.

Začne se torej z zdravjem. Potem je na vrsti šport.

 

Kazalo

 

Asics Frontrunner

 

Continental Treking liga

 

Trail Ultramaraton

 

Predstavitev tekaških copatova pomladi 2018

 

Milanja trail

 

Urban Praprotnik - tekaška popotovanja

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ