Ne pustite se podhladiti

Ne pustite se podhladiti
19.11.2021 AVTOR: Jure Jeraj
Ker se nahajamo v obdobju leta, ko so se temperature občutno znižale, je potrebno prilagoditi tudi sistem oblačenja pri izvajanju športov v naravi.

Tovrstna pozornost pri izbiranju primernih oblačil in načina, kaj bomo oblekli, je pri nizkih temperaturah pomembna tudi pri teku. Ne glede na letni čas. Prav tako se zna tudi poleti zgoditi, da v gorskem svetu pride do hitre vremenske spremembe in se lahko v izredno kratkem času znajdemo v popolnoma drugačnih okoliščinah.

Natančnejši odgovor na vprašanje, kako in zakaj se primerno obleči, je poiskal Dr. Martin Burtscher z ekipo iz Univerze v Innsbrucku.

S skupino šestih fantov in treh deklet, vsi so bili atleti v dobri fizični pripravljenosti, so opravili preizkus, kako se odziva telo na mraz pri fizični aktivnosti.

Njihovi testi so pripeljali do zaključka, da lahko tudi lahkotna oblačila, ki ne prepuščajo vetra, obvarujejo telo pred podhladitvijo. Preizkus so opravili v klimatski sobi s hojo po tekaški stezi, pri 0 stopinjah celzija in hitrostjo vetra 10 kilometrov na uro.

Testiranje je trajalo dvakrat po šestdeset minut, najprej pri obremenitvi 70 odstotkov VO2 max in nato naslednjih šestdeset minut ali do telesne temperature 35,5 stopinj celzija, pri obremenitvi 30 odstotkov VO2 max.

Pri najvišji obremenitvi so imeli vsi udeleženci oblečene kratke hlače, majico in rokavice. V eni uri pri obremenitvi 70 odstotkov VO2 max se ni nihče podhladil. V drugem sklopu so intenzivnost zmanjšali na 30 odstotkov VO2 max. Ena skupina je ostala oblečena enako kot prej, drugi skupini so dodali kapo in lahko jakno, ki ni prepuščala vetra, tretji skupini pa so dali poleg kape in lahke vetrovke veterne dolge hlače.

Test je pripeljal do zaključka, da sta obe skupini, ki nista uporabljali dolgih hlač, bili podhlajeni oz. je telesna temperatura padla pod 35,5 stopinj celzija.

S pomočjo izvedbe preizkusa so zaključili z dognanjem, da pride do največje izgube toplote na mestih, kjer prihaja do največjega krčenja mišic. Ker sklepamo, da če bo vaša fizična aktivnost visoka, je možnost podhladitve manjša.

A ne velja pozabiti, da z utrujenostjo pade tudi zmožnost visoke fizične aktivnosti. Torej bodite pozorni, da pri daljših tekih, kjer bo pot dolga in zahtevna, ne pozabite na primerna oblačila za zaščito zgornjega dela telesa kot tudi nog.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ