Neaktivnost poveča možnosti za depresijo

Neaktivnost poveča možnosti za depresijo
13.05.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Študija znanstvenikov univerze Adelaide je pokazala, da ukinitev ali nezmožnost fizične aktivnosti lahko v že nekaj dneh povzroči pojav simptomov depresije.

Dokazano je, da tek in tudi druge vrste aktivnosti ugodno vplivajo na fizično in psihično počutje. Že en tek namreč lahko drastično spremeni vaše razpoloženje, sčasom pa se to še izboljša. Zato morda niti ni tako nenavadno, da se, ko ste zaradi kakšne poškodbe prisiljeni k počitku, sčasoma počutite vse slabše. Znanstveniki univerze Adelaide pa so v novi študiji zaznali, da se pri nekaterih posameznikih lahko pojavijo celo simptomi depresije. V izvedeni raziskavi so namreč preučevali učinke, ki jih ima prekinitev neaktivnosti na posameznike, ki so sicer redno aktivni. 152 moških in žensk je pred raziskavo vadilo vsaj 30 minut dnevno in najmanj trikrat tedensko. Po prekinitvi aktivnosti pa so strokovnjaki zaznali, da je pri vseh udeležencih skoraj takoj prišlo do sprememb psihičnega počutja. Pri enih so se simptomi depresije pojavili že po treh dneh, pri drugih pa po približno dveh tednih. Zanimivo pa je, da so bili simptomi znantno močnejši pri ženskah kot pa pri moških. Kakšne bi bile dolgoročne posledice nezmožnosti gibanja bodo znanstveniki morali še raziskati. Vseeno pa menijo, da so že ti rezultati pomembni, saj kažejo, kako že manjše pomanjkanje vadbe vpliva na psihično dobrobit posameznika.

Povzeto po: New study finds not beeing able to exercise can increase the risk of depression after just two days, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ