Nekaj preprostih trikov, da med prazniki ne boste pridobili na telesni teži

Nekaj preprostih trikov, da med prazniki ne boste pridobili na telesni teži
24.12.2018 AVTOR: K.R., Foto: Pixabay

Dokazano je, da veliko ljudi v času praznikov pridobi na telesni teži, kar ob tolikšnih dobrotah ni nič čudnega.

Težko se je upreti vsem večerjam, sladicam in prazničnim dobrotam, pod katerimi se šibi miza. Logično je, da se je potrebno zdravo prehranjevati in redno gibati, a to nam morda med prazniki ravno ne uspe, zato se poskusimo držati vsaj teh nekaj preprostih trikov.

S prijatelji in družino bodite aktivni
Namesto druženja doma in sedenja na sedežni garnituri ali za mizo, kjer je kar nekaj dobrot, tokrat izberite sprehod po okrašenem mestu ali drsanje, recimo. Tako se boste družili in hkrati gibali, pa še pojedli boste manj.

Jejte pametno
Namesto sladkih prigrizkov izberite in ponudite sadje ter oreščke, saj se prav v sladkorju skriva past pridobivanja kilogramov ter slabega počutja. Izogibajte se predelani hrani.

Na obiske pojdite siti
Jejte večkrat po malem, da se vas ne loti velika lakota, zaradi katere bi lahko 'pojedli vola in pol', predvsem pa ne pojdite od doma sestradani. Jejte zdravo in uravnoteženo.

Na božični ali silvestrski večerji naj bo poudarek na okušanju hrane
Na večerjo pridite siti, da vas ne premami preveč dobrot. Nato uživajte v hrani, v okusu, v vsakem grižljaju in se imejte lepo. Nikar se ne zaženite nad jedmi, kot da jeste po nekaj dneh lakote. Vzemite si čas, okušajte hrano. Nalagajte si manjše porcije.

Bodite naspani
Nespečnost, neprespanost oz. pomanjkanje spanca lahko vodi do povečane telesne teže. Zagotovite si dovolj spanca.

Bodite sproščeni
Poskusite se izogniti prazničnemu stresu, saj zaradi stresa tudi lahko pridobite na telesni teži. Sproščajte se, meditirajte in ne pozabite dihati.

Pijte veliko vode in se izogibajte alkohola
Praznični časi so tudi za telo stresni. Pijte dovolj vode in nesladkanih čajev in se izogibajte sladkanim pijačam in alkoholu.

Ko pečete sladice, se izogibajte belemu sladkorju in moki
Zamenjajte belo moko in sladkor za bolj zdrave različice, denimo pirino moko ali kokosov sladkor. Olje zamenjajte s kokosovim.

S tem, ko boste pozorni na to, koliko in kaj jeste, boste poskrbeli tudi za boljše počutje. Ne pravimo, da morate imeti slabo vest, ker boste po vsej verjetnosti pojedli kar nekaj dobrot, pravimo le, da jejte zmerno, zdravo in ne pozabite uživati, počivati in se sprostiti.

Povzeto po: 20 Tips to Avoid Weight Gain During the Holidays, ki je dostopentukaj.

Značke: Prehrana
Ključne besede:
zdrava hrana prazniki
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ