Obraba hrustanca pri rekreativnih in poklicnih športnikih

Obraba hrustanca pri rekreativnih in poklicnih športnikih
18.06.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Osteoartroza (OA) je zelo razširjena, progresivna bolezen, ki vodi do bolečine, togosti v sklepih in omejitev pri izvajanju vsakdanjih aktivnosti.

Med ljudmi je za to bolezen najbolj razširjeno ime obraba sklepa ali obraba hrustanca.

Sklepni hrustanec nenehno propada in se obnavlja. O obrabljenem hrustancu govorimo takrat, ko je ravnovesje v tem dinamičnem naravnem procesu razgradnje in izgradnje hrustanca porušeno. S staranjem se obnova hrustanca zaradi degenerativnih procesov upočasni, zato je obraba pogosto bolezen starejših, neredko pa se pojavlja tudi pri mlajših. Pri mlajših je obraba hrustanca predvsem posledica pretirane obremenitve sklepov pri izvajanju rekreativnih ali ekstremnih športnih aktivnosti, poškodb ali obremenitev pri poklicnih dejavnostih.

Ljudje, ki se soočajo z obrabo hrustanca, bolezen prepoznajo po značilnih simptomih. Glavni simptom obrabe hrustanca je bolečina. Bolečina se v začetnih obdobjih pojavlja po telesni dejavnosti, v napredovali fazi bolezni pa tudi med mirovanjem.

Predvsem pri mlajših ljudeh je določitev diagnoze poseben izziv, kajti mnogi rekreativni ali poklicni športniki bolečino zaradi obrabe zamenjujejo z bolečino zaradi športnih obremenitev ali se jim zdi, da je bolečina neizbežni spremljevalec dobrega treninga. Drugi pogosto izraženi simptomi so okorelost oz. togost sklepov (predvsem v jutranjem času) in krepitacije (škripanje).

Ko govorimo o zdravljenju bolezni, se v strokovnih krogih vse bolj omenjajo simptomatska počasi delujoča zdravila, ki v določenih algoritmih zdravljenja zasedajo pomembno mesto. V to skupino sodijo tudi izbrani glukozaminski preparati*.

* 1 SYSDOA (Symptomatic slow acting drugs for OA) v algoritmu zdravljenja ESCEO (Evropsko združenje za klinične in ekonomske vidike osteoporoze, osteoartroze in mišično-skeletne bolezni)

Kako deluje glukozamin, kateri je pravi in zakaj
Glukozamin je aminosaharid, ki je naravno prisoten v telesu. Ob pomanjkanju glukozamina se zmanjšajo tvorba in obnavljanje hrustanca ter sklepne tekočine. Glukozamin je v zdravilnih preparatih na voljo v več oblikah in koncentracijah. Različne oblike in koncentracije glukozamina so v številnih študijah generirale različne rezultate, kar je vzpodbudilo dodatne analize glukozaminskih preparatov. Rezultati meta-analiz so si enotni: med glukozaminskimi preparati je za lajšanje simptomov pri OA kolena ali kolka učinkovit edino patentirani kristalni glukozamin sulfat v zdravilu DONA, na voljo v lekarnah brez recepta.

 Formulacija glukozamina v zdravilu DONA je s posebnim postopkom obdelana tako, da v prebavilih ne razpade in v plazmi ohrani dovolj visoko koncentracijo, da uspešno doseže sklepno tekočino. Ko doseže sklep, DONA preko hondrocitov vzpodbudi sintezo hrustančnega matriksa in prepreči nadaljnje propadanje hrustanca. Ostali glukozaminski preparati zaradi neobstojnosti prehitro razpadejo in se zaradi prenizke koncentracije v plazmi ne absorbirajo v sklepno tekočino, zato ni dokazov o njihov  učinkovitosti oz. je njihov učinek v študijah enak placebu. Za dosego učinka se zdravilo DONA jemlje le 1x dnevno – prašek je potrebno raztopiti v kozarcu vode in popiti med jedjo. Čeprav občutek bolečine izzveni hitro, je po navodilih strokovnjakov zdravilo DONA priporočljivo jemati od 3 do 8 mesecev. Zdravilo DONA dokazano zmanjšuje bolečino,
pospešuje obnovo hrustanca pri povečanih obremenitvah in zmanjša pojavnost novih primerov.

Zdravilo DONA priporočajo mednarodne ESCEO smernice.

V vaši najbližji lekarni je DONA na voljo brez recepta.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte
z zdravnikom ali s farmacevtom.

Viri in literatura:
Adae O. Amoako, Clinical Medicine Insights: Arthritis and Musculoskeletal Disorders 2014:7. Reginster, J-YL et al., ARD Online First, September 6, 2017 as 10.1136/annrheumdis-2017 212251. Runhaar J et al. Semin Arthritis Rheum. 2015 Nov 19.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ