Obstaja razlog, zakaj je tek v hladu lažji kot tek v vročini

Obstaja razlog, zakaj je tek v hladu lažji kot tek v vročini
16.02.2021 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Ko se temperature dvignejo, se zdi, da se utrudite veliko hitreje. Le zakaj?

Ko tečete v hladu, je za udobje predvsem pomembno, da nosite dovolj slojev oblačil. A, ko se temperature zvišajo in na teku ne nosite nič drugega kot majico in kratke hlače, se zdi, da se utrudite veliko hitreje. Zakaj je temu tako? Manjša študija, objavljena v The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, ponuja nekaj namigov za to.

Raziskovalci v Braziliji so pregledali pet moških rekreativnih tekačev sredi 30-ih let in med tekom na dolge proge izmerili njihove fiziološke odzive na višje temperature. Pri tem so si pomagali s prenosnim presnovnim analizatorjem, ki meri porabo kisika med aktivnostjo. Raziskovalci so spremljali tudi kardiovaskularne odzive tekačev, vključno s srčnim utripom, in beležili njihove telesne temperature z drugo napravo, imenovano kapsulni telemetrični sistem. 

Velikost vzorca študije je bila tako majhna zaradi količine podatkov, zbranih med dirko, pravi soavtor študije dr. Danila Prada iz Ultra Sports Science Laba in Univerze v Sao Paulu v Braziliji. A kljub skromnemu številu udeležencev so prišli do nekaj zanimivih rezultatov, ki zahtevajo več raziskav. »Naša študija kaže, da ima višja temperatura v zunanjem okolju fiziološko breme. Povišanje telesne temperature je povezano s povečanim zaznanim naporom, pa tudi kardiovaskularnim in presnovnim naporom, na kar vplivata višja temperatura jedra in dehidracija. To lahko poslabša aerobne lastnosti v toplih okoljih.«

Kljub zelo majhnemu vzorcu študije so tudi druge raziskave prišle do zaključka, da povišana telesna temperatura poviša tako kardiovaskularni kot metabolični stres - kar velja tako v vročem kot v hladnem vremenu, pravi fizioterapevtka in kondicijska trenerka Carol Mack. Obenem dodaja, da je telesna temperatura lahko dejavnik utrujenosti, dehidracije in izčrpanosti glukoze / glikogena, kar lahko povzroči upočasnjen tempo.

Povzeto po: There’s a Legit Reason Why Running in the Cold Is Easier Than Running in the Heat, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ