Petzl odslej s pametno naglavno svetilko

Petzl odslej s pametno naglavno svetilko
06.03.2012 AVTOR: Uroš Buh
Tik pred iztekom letošnje zime, ko smo morali tekači zaradi kratkih dni poseči po naglavnih svetilkah je Petzl, predstavil revolucionarno novost.

Gre za njihovo novo svetilko imenovanoNAO, katere oglaševalski slogan spretno trdi “svetilka, ki misli namesto vas”. Pri tem dopušča tekaču strast nočnega ubiranja korakov, ne glede na morebitne ovire in gostoto teme. NAO je sestavljena iz dveh led svetil, nad katerima se nahaja senzor, ki zaznava količino svetlobe, ki prihaja iz okolice, ter nato pošlje signal v mikro procesor, ki se nahaja na zadnjem delu lučke. Tam se dogaja “čarovnija”, ki preračunava, kako močna svetloba je potrebna glede na gostoto teme, kjer se nahajamo in glede na objekte pred nami. Zadeva namreč deluje podobno principu avtomatskega foto zooma, kjer se objektiv samodejno nastavi glede na oddaljenost predmeta fotografije.
 
Tako se npr. med statičnim opazovanjem geografske karte, ki jo držimo pred seboj, svetilnost avtomatsko zmanjša in nas ne zaslepi, v trenutku ko pa pogled obrnemo v gosto temo gozda, se ponovno aktivira močnejše delovanje.
 
Sama lučka je snemljiva z naglavnega paščka, ki na zadnji strani nosi tudi Litij-Ijonsko baterijo za polnjenje, ki jo polnemo s preprostim USB kablom.
 
Zadeva bo načeloma na trg prišla julija, maloprodajna cena pa se naj bi gibala okoli 160 evrov.
 
Spodaj si oglejte še zanimiv video o nazornejšem delovanju naglavne svetilkePetzl NAO:

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ