Pod črto sezone 2013 - Revija TEKAC (12-01)

Pod črto sezone 2013 - Revija TEKAC (12-01)
01.12.2013 AVTOR: Matej Zalar
Večina bo morala preprosto priznati, da jim tekaška motivacija po zadnjem oktobrskem koncu tedna pade pod vse sprejemljive kriterije.
Izjema so svetovljani, ki se novembra podajo na katerega izmed velikih maratonov, najbolj navdušeni pa formo vzdržujejo še do polmaratona v Palmanovi, kjer na hitri progi tradicionalno padajo osebni rekordi, ki so se izmuznili v ledeni ali vetrovni Ljubljani. Praviloma pa se, vsaj v našem največjem mestu je tako, novembra začne mučno javkanje zaradi megle, vlage, mraza in kratkih dni. Indijanskemu poletju navkljub! Kasneje se v izgovore prikrade še utrujenost zaradi decembrskih veseljačenj.

Čakajte malo – motivacija da vam pade zaradi kratkih dni? Zaradi teme?

Kaj naj si torej o teku v temi misli slovenski maratonski junak Sandi Novak, ki je ob tragični izgubi vida smisel življenja našel prav v teku? Njegova dobra volja in ljubezen do športa sta tekaška motivacija sama po sebi in vesel sem, da smo dobili priložnost objaviti intervju s tako pozitivnim človekom. Tokrat se na naših straneh pojavlja tudi Irena Avbelj, naša najuspešnejša skakalka s padalom, ki je pred dvema letoma doživela hudo »delovno « nesrečo. Kljub obsežnim terapijam stanje še vedno ni idealno in verjetno nikdar ne bo, a motivacije ji ne manjka. Če je nekoč za kondicijsko pripravo tudi tekla, danes ostaja aktivna tako, da razdalje premaguje s kolesom.

November je torej mimo, s tem pa tudi skrajni čas za začetek aktivnega počitka in nabiranje moči za naslednjo sezono. Le zakaj bi maščobne obloge panično topili maja in junija, torej tik preden na dopustu oblečemo kopalke, če pa lahko že pomlad pričakamo vsaj v vzdržni formi? Seveda ni nujno, da tečemo. Zasnežene planine kar same vabijo, da jih napademo obuti v pohodne čevlje, dolge večere pa lahko popestrimo s funkcionalno vadbo, o kateri se je tokrat razpisal Marko Kodorovič. Ker nočemo, da vlaga postane izgovor za predolg oddih od teka, objavljamo še obširen pregled za zimo primerne tekaške obutve. Se bojite, da bi pozimi zaradi vdihavanja hladnega zraka, ko povsod okoli mrgoli virusov, zboleli? Kot razloži Anita Kos, z ustrezno in uravnoteženo prehrano odpade tudi ta skrb! In vemo, da kar ne ubija, krepi – in to še posebej velja za tek.

Razlogov za gibanje je torej mnogo več kot razlogov proti. Črta pod tekaško sezono 2013 naj bo torej motivacija, da bo prihodnje leto še bolje! Ne nujno ali pa sploh ne v rezultatskem smislu. Ne pozabimo: če v neki dejavnosti uživamo, motivacija ne bi smela biti težava.


Kazalo iz tokratne vsebine


10 nasvetov, kako preživeti zimo in ostati v formi


Oprema, ki vam lahko popestri vadbo pozimi


Velika predstavitev znamk tekaške obutve za mokre prihajajoče tekaške dni.


Predstavljamo, kako si popestrite tekaški korak.


Naj tekaško obutev v prihajajočih mokrih dneh zamenja pohodniška obutev.


Sandi Novak


Irena Avbelj


Izkoristite zimo za iziboljšanje funkcionalnosti


Za konec tek ob jezeru. 
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ