Pokal Modri trak: boj slovenskih in italijanskih tekačev

Pokal Modri trak: boj slovenskih in italijanskih tekačev
28.01.2020 AVTOR: K. R., foto: Ljudstvo tekačev

Na pobudo Ljudstva tekačev so se trije tekaški organizatorji v obmejnem prostoru odločili, da v sezoni 2020 navidezno odstranijo začrtane državne meje in izpeljejo projekt medsebojnega sodelovanja.

V Sloveniji je na voljo kar nekaj serij tekov, kjer je več tekov združenih v en sklop.

Pregled tekov: Serija Nočni teki Slovenije (Fatburn tekaški pokal)

Pregled tekov: Štajersko koroški pokal 2020

Pregled tekov: Gorenjska, moj planet - pretecimo ga

Pregled tekov: Dolenjski tekaški pokal (DTP) oz. Teki Dolenjske

KOLEDAR VSEH TEKAŠKIH PRIREDITEV 2020

Pokal Modri trak zajema naslednje prireditve:

26. 1. 2020: Polmaraton v Škocjanu ob Soči
5. 4. 2020: Istrski maraton
19. 9. 2020: Bovec maraton
18. 10. 2020: Goriški polmaraton

Tako so se združili organizatorji maratonov Gruppo marciatori Gorizia, Društvo Istrski maraton in Športno društvo Bovec maraton.

Namen je merjenje uspeha tekačev iz Italija in Slovenije za Modri trak/Nastro azzurro, s tem pa povečati obisk slovenskih tekačev na italijanskih prireditvah in italijanskih tekačev na slovenskih prireditvah. Pomen Pokala Modri trak je popestriti tekaške prireditve in spodbuditi zdravo tekmovalnost.

Povzemamo spletno stran Bovecmaraton.si, kjer so lepo strnili misli, zakaj je povezovanje pomembno:

»Slovenskim tekačem ustrezajo značilnosti nekaterih tekov, ki jih pripravljajo na Goriškem, tako zaradi terminov kot zaradi srečevanja s tradicijo italijanske tekaške kulture. A v zadnjem času jim italijanska športna birokracija postavlja visoke ovire (tekaška dovoljenja in zdravstvena spričevala), povezane tudi z dodatnimi stroški. Po drugi strani pa italijanski tekači še premalo vedo za lepote in prednosti tekov v Sloveniji, pri katerih velja pravilo »plačaj in teci« - brez dodatnih zahtev in komplikacij. Tekači v Sloveniji namreč tečejo svobodno, brez nadzora državnih ali paradržavnih struktur, to svobodo pa plačujejo s prevzemanjem polne odgovornosti za lastno početje. Takšna ureditev je v razmerah, ko strukture z ničemer ne lajšajo življenja tekačev, ne s cenejšimi zavarovanji za to, praviloma bolj zdravo populacijo od povprečij, ne s sofinanciranjem zdravstvenih pregledov, ne z nižjimi davki na tekaško opremo ipd., po svoje tudi logična, razmeroma pravična. Na prav tako dokaj svobodnem tržišču tekov v Sloveniji je izbira bogata, podobno velja za Italijo, dejstvo pa je, da večina tekačev v Sloveniji in severovzhodni Italiji niti ne ve, kaj vse se jim ponuja pri sosedih.«

Pravila

Na vseh štirih tekaških prireditvah se bo petim najboljšim tekačem in trem tekačicam iz obeh držav dodelilo točke, izračunane s preprosto formulo: zmagovalec teka s 350 uvrščenimi dobi 350 točk, petouvrščeni dobi pet točk manj, torej 345 itd. Seštevka teh točk določita, katera »ekipa« (narekovaji zato, ker je pričakovati, da bo sestava vsakokrat drugačna, naključna) je boljša, in to v moški, ženski in skupni konkurenci. Ob koncu leta se točke »ekip«, osvojene na vseh štirih tekih, sešteje, skupne zmagovalce sezone pa se razglasi na prvem teku v letu 2021, v Škocjanu pri Ronkah. Po enakem postopku se seštevajo tudi točkovni dosežki posameznih tekačev in tekačic v absolutni konkurenci, vendar samo tistih, ki so odtekli (najmanj) tri teke; štejejo točke s treh tekov. Nagrajeni bodo po trije tekači in tekačice iz Italije in iz Slovenije z najvišjim seštevkom točk. V Škocjanu bo teh 12 tekmovalcev na začetku sezone 2021 prejeli posebne lente Ljudstva tekačev in praktične nagrade organizatorjev tekov. (Vir: Bovecmaraton.si).

Izidi po prvi tekmi na polmaratonu v Škocjanu:

Modri trak, moški:
Italija 1541 točk
Slovenija 1522
Ženske:
Italija 814
Slovenija 227
Skupno:
Italija 2355
Slovenija 1749

Za Italijo so tekli: Milani (1. mesto, 313 točk), Massarenti (2., 312), Mattia Rizzo (Atletica Leone San Marco, 6., 308), Paolo Sacilotto (Atletica Leone San Marco, 8., 306), Filippo De Conto (Hrobert Running Team, 12., 302); Giudici (1., 283), Spadaro (2. 268), Faganel (3. 263)

Za Slovenijo so tekli: Ocepek (3., 311), Žiga Koprivnik (Slovenija, 7., 307), Andrej Mikelj (Poljski tekači, 10., 304), Mirko Janjatovič (Aldo Moro Paluzza, 11., 303), Kristjan Ipavec (ŠD Nanos, 17., 297); Jana Kotar Ilijaš (DLT Filipides, 4., 227)

(Vir: Ljudstvo tekačev).

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ