Pomen vitamina C v prehrani

Pomen vitamina C v prehrani
10.01.2019 AVTOR: Maša Tomažič, www.modaycenter.com

Vitamin C - antioksidant, ki pozitivno vpliva na naš imunski sistem in pomaga pri številnih drugih težavah, kot so na primer vnete dlesni ali bolečine v sklepih.

Vitamin C je antioksidant, ki izjemno dobro vpliva tudi na vzpostavitev odpornosti v našem telesu. Vitamin C odlično deluje proti različnim boleznim in težavam, med drugim pa pomaga odpraviti tudi vnetje dlesni, bolečine v sklepih, utrujenost, nepravilnosti na koži, pa tudi različne oblike raka.

Kakšni so pozitivni učinki vitamina C na naše telo?

Vitamin C, ki ga poznamo tudi pod imenom L-askorbinska kislina, ima v telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, sodeluje v procesu tvorbe kolagena, ki je potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob, poznana pa je tudi njegova antioksidativna vloga, kar pomeni, da ščiti strukture v telesu pred oksidativnim stresom. Ob tem vitamin C pripomore tudi k normalnemu delovanju živčnega sistema ter preprečuje utrujenost. Pomemben je tudi pri absorpciji in metabolizmu hranil. Najbolj znano je, da vitamin C pomaga pri absorpciji železa v kri.

Kakšne so posledice pomanjkanja oz. prekomernega uživanja vitamina C?

Danes je, zaradi nepravilne prehrane, ki je žal vse bolj pogosta, pomanjkanje vitamina C vedno pogostejše – občutimo ga lahko kot utrujenost, upad odpornosti, vnetje dlesni in parodontozo, čustveno nihanje, anemičnost ter pogoste modrice. Vitamina C najpogosteje primanjkuje naslednjim skupinam ljudi:

  • Ljudem, ki so na strogi dieti,
  • Tistim, ki zlorabljajo alkohol,
  • Kadilcem,
  • Starejšim, ki imajo težave z absorpcijo vitamina C,
  • Zaposlenim ljudem, ki so pod velikim stresom,
  • Zelo aktivnim ljudem,
  • Prehlajenim,
  • Tistim, ki pogosto uživamo acetilsalicilno kislino, saj le-ta pospeši izločanje vitamina C.

Presežke vitamina C načeloma izločimo z urinom. Odmerki vitamina C, večji od 2000 mg lahko dražijo želodec in črevesje, povzročajo ledvične kamne in motijo status bakra v telesu.

Ljudje vitamina C nismo sposobni proizvesti samo, kot so tega sposobne nekatere druge živali, kar pomeni, da ga moramo v telo vnesti s hrano. Vitamin C se v telo absorbira v tankem črevesju. Pri običajnih vnosih je absorpcija od 80 do 90 odstotna. Z zaužitjem večjih količin pa se absorpcija bistveno zmanjša.

V katerih živilih lahko najdemo vitamin C?

Vitamin C se nahaja v različnih živilih. Pri nas ga lahko najdemo v pomarančah, limoni, čiliju, ribezu, cvetači, brokoliju, brstičnem ohrovtu, ličiju, zelju in melonah. Zelo visoke vrednosti vitamina C pa vsebujejo tudi živila kot so camu camu, acerla in šipek.

Značke: Zdravje
Ključne besede:
vitamin C
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ