
Vitamin C - antioksidant, ki pozitivno vpliva na naš imunski sistem in pomaga pri številnih drugih težavah, kot so na primer vnete dlesni ali bolečine v sklepih.
Vitamin C je antioksidant, ki izjemno dobro vpliva tudi na vzpostavitev odpornosti v našem telesu. Vitamin C odlično deluje proti različnim boleznim in težavam, med drugim pa pomaga odpraviti tudi vnetje dlesni, bolečine v sklepih, utrujenost, nepravilnosti na koži, pa tudi različne oblike raka.
Vitamin C, ki ga poznamo tudi pod imenom L-askorbinska kislina, ima v telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, sodeluje v procesu tvorbe kolagena, ki je potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob, poznana pa je tudi njegova antioksidativna vloga, kar pomeni, da ščiti strukture v telesu pred oksidativnim stresom. Ob tem vitamin C pripomore tudi k normalnemu delovanju živčnega sistema ter preprečuje utrujenost. Pomemben je tudi pri absorpciji in metabolizmu hranil. Najbolj znano je, da vitamin C pomaga pri absorpciji železa v kri.
Danes je, zaradi nepravilne prehrane, ki je žal vse bolj pogosta, pomanjkanje vitamina C vedno pogostejše – občutimo ga lahko kot utrujenost, upad odpornosti, vnetje dlesni in parodontozo, čustveno nihanje, anemičnost ter pogoste modrice. Vitamina C najpogosteje primanjkuje naslednjim skupinam ljudi:
Presežke vitamina C načeloma izločimo z urinom. Odmerki vitamina C, večji od 2000 mg lahko dražijo želodec in črevesje, povzročajo ledvične kamne in motijo status bakra v telesu.
Ljudje vitamina C nismo sposobni proizvesti samo, kot so tega sposobne nekatere druge živali, kar pomeni, da ga moramo v telo vnesti s hrano. Vitamin C se v telo absorbira v tankem črevesju. Pri običajnih vnosih je absorpcija od 80 do 90 odstotna. Z zaužitjem večjih količin pa se absorpcija bistveno zmanjša.
Vitamin C se nahaja v različnih živilih. Pri nas ga lahko najdemo v pomarančah, limoni, čiliju, ribezu, cvetači, brokoliju, brstičnem ohrovtu, ličiju, zelju in melonah. Zelo visoke vrednosti vitamina C pa vsebujejo tudi živila kot so camu camu, acerla in šipek.