Postanite hitrejši brez, da bi bili zadihani

Postanite hitrejši brez, da bi bili zadihani
22.11.2020 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Ne glede na to, ali ste začetnik, se vračate po premoru ali želite izboljšati tempo, upoštevajte te nasvete.

Ustrezno se ogrejte
Ogrevanje pripravi vaše telo na vadbo naprej s postopnim povečevanjem srčnega utripa in dihanja. Zato se vsaj 20 minut ogrevajte s hojo ali tekom v zelo lahkotenem tempu. Znojenje je dober pokazatelj, da je vaše telo toplo, zato ga uporabite kot vodilo, nato pa postopoma začnite pospeševati tempo. 

Vadite ustrezno tehniko dihanja
Nepravilno dihanje je lahko še en vzrok za zasoplost. Če je dihanje preveč plitvo, je neučinkovito in bolj spominja na hiperventilacijo kot na učinkovito dihanje. Zato med tekom vadite globoko dihanje. Iz sedečega ali stoječega položaja se sprostite, globoko vdihnite in popolnoma izdihnite, ob izdihu spustite ramena. Med globokim izdihom iztisnite zrak iz pljuč in zatem globok vdihnite. Nekateri to imenujejo »trebušno dihanje«, saj naj bi se tudi vaš trebuh dvignil in spustil z globokim dihanjem. Položite roke na trebuh in preverite, ali čutite, kako se premika. 

Poskusite teči na tekaški stezi
Tek v okolju z nadzorovano klimo lahko pomaga zmanjšati simptome, ki so posledica nižje temperature, nižje vlažnosti, cvetnega prahu ali drugih alergenov.

V tek vključite odmore s hojo
Kratki odmori vam omogočajo, da si opomorete, dihanje pa zopet postane normalno. Intervale za odmor si razporedite že preden ostanete brez sape. Interval med tekom in hojo naj bo na primer na vsakih pet minut, ko eno minuto hodite. To zaporedje ponavljajte ves čas treninga in preverite, ali vam tovrstni odmori pomagajo zmanjšati ali odložiti pojav zadihanosti.

Najprej se lotite svoje zasoplosti, nato pa delajte na hitrosti teka. Določite en tek na teden kot dan za hitrost. Vedno najprej vključite temeljito ogrevanje, nato pa kratek čas ali razdaljo vadite hitrejši tek. Ti intervali so lahko na progi, na cesti ali na določen čas. Začnite s tem, da eno minuto tečete hitreje, lahkotno tekate ali eno minuto hodite, eno minuto hitro tečete, eno minuto tečete itd

Začnite z 10-imi minutami in ga postopoma povečujte za dve minuti vsak drugi teden. Ko dosežete 20 minut, podaljšajte čas intervala teka z ene na dve minuti. Nato se nova rutina dve minuti teče v hitrejšem tempu, eno minuto teče ali eno minuto hodi, dve minuti hitro, eno minuto lahkotno itd. Čas intervala teka postopoma povečajte na tri minute, nato štiri minute in nato pet minut. Ko pet minut držite hitrejši tempo in eno minuto okrevate, se lahko odločite za ohranitev tega intervala ali pa še naprej povečujete čas teka

Povzeto po: Get Faster Without Becoming So Out of Breath, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ