Povežimo soline

Povežimo soline
10.03.2013 AVTOR: Matej Zalar
Uvod v rekreativno tekaško sezono je netekmovalni tek Povežimo soline, ki je lani privabil ve ...
Uvod v rekreativno tekaško sezono je netekmovalni tek Povežimo soline, ki je lani privabil več kot 1600 tekačev. Progo smo si ogledali že tri mesece prej, v idealnem primorskem zimskem dopoldnevu.

Od Sečoveljskih solin skozi Portrorož ...
Start je pri vhodu v Sečoveljske soline v Seči. Mimo cerkve trasa zavije na malo prometno cesto ob Kanalu sv. Jerneja. Med tekom po asfaltirani cesti spremljamo vegaste mostiče, ob katerih se zibajo barke vseh oblik, nekatere se komaj še držijo nad vodno gladino. Na drugi strani kanala so že solinarska polja, ki se raztezajo na 650 hektarih površine.

Na koncu Kanal sv. Jerneja po približno treh kilometrih pritečemo na sprehajalno pot po rtu Seča. Ko počasi zavijamo v desno in se pred nami odpira pogled na Portorož, nas preseneti fitnes na prostem – zasluga organizatorja teka Povežimo soline ŠKID Jaz sem najboljši in njegove gonilne sile, Mojmirja Kovača.

V nadaljevanju nas pot ob obali vodi skozi kamp v Luciji, mimo Marine Portorož in do glavne ceste, kjer zavijemo levo (desno je karting pista). V naslednjem križišču spet zavijemo levo in tečemo okoli velikega parkirišča v Luciji, potem pa čez mostič in ob obali. Po nekaj sto metrih skrenemo desno in prečkamo glavno cesto v smeri proti Avditoriju. Tam nas čaka edini vzpon, ki pripelje do vhoda v predor Valeta. Tu smo že na trasi nekdanje ozkotirne železnice Porečanke.

... Do Strunjanskih solin
Na drugi strani hriba nadaljujemo po ozki, za promet zaprti cesti in čez slabih petsto metrov zavijemo levo, pod glavno cesto Izola –Portorož v Strunjan.Trasa zavije desno in okoli Strunjanskih solin ob laguno Stjužo. Cilj teka je na koncu velikega parkirišča.

Tek od solin do solin je najlepši ob sončnem zahodu. Če si ne zagotovimo prevoza, je težava le v tem, da se je potrebno tudi vrtniti, kar najkrajšo desetko podaljša že na devetnajst kilometrov. Če podaljšamo do Solinarskega trga (1,5 km v eno smer), za kar je potrebno plačati vstopnino v Krajinski park, pa pretečemo več kot polmaraton. Vrnemo se lahko tudi po kateri od piranskih pešpoti, ki jih je skupaj kar za osemdeset kilometrov. Zemljevid poti dobimo v hotelih ali v turističnem informacijskem centru v Portorožu.
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ