Pred začetkom slovite Western States 100

Pred začetkom slovite Western States 100
22.06.2012 AVTOR: Uroš Buh
V soboto zjuraj se bodo nekateri najboljši ultramaratonci na svetu podali na epsko Western States 100.

Ob 5. uri po lokalnem času bo v Squaw Valleyju v zrak počila štartna pištola in 419 tekačic in tekačev se bo podalo na to zahtevno trail preizkušnjo, kjer se vsako leto bije epski boj, predvsem s samim seboj. Cilj se nahaja natanko 100 milj stran v kalifornijskem Auburnu, najboljši tekmovalci pa bodo tam v nekaj več kot petnajstih urah. Če gre pričakovati predvideni razplet po napovedi organizatorja, bo šlo med glavnimi favoriti tudi letos zelo 'na nož', saj so med prijavljenimi nekateri najboljši ultratekači ta hip. Rekord proge ima v lasti Američan Geoff Roes, ki je leta 2010 zmagal v izjemni predstavi, ki so jo uprizorili Kilian Jornet, Anton Krupicka in on. Tedaj je za 160km in 12500 skupnih višinskih metrov (vzpon in spust) potreboval neverjetnih 15h 7min, komaj šest minut za njim pa je v cilj pritekel Krupicka, prav tako hitrejši od starega rekorda proge. Jornet je nato lani slavil s časom 15:34, a kasneje je priznal, da se utegne vračati, dokler mu ne bi uspel tudi nov rekord.

Kilian je do pred nedavnim veljal tudi za letošnjega nespornega favorita, a je svoj nastop odpovedal zaradi tragične smrti svojega prijatelja Stephana Brosseja. Z njim in še nekaterimi prijatelji sta skupaj plezala na Mont Blanc, od koder so se potem imeli namen s smučmi spustiti v dolino. Brosseju se je pod nogami utrgala ledena zaplata, ko je zgrmel 700m v globino in umrl. Ekspedicija je bila prva postaja Kilianovega nedavno napovedanega projekta Summits of my life.

AVI

Med glavne favorite sedaj sodijo Mike Wolfe, Nick Clark, Jez Bragg, Japonec Tsuyoshi Kaburaki, Ian Sharman, Mike Wardian, Ryan Sandes in še nekateri drugi. A bolj pomembno kot to, je vnovični nastop našega Davida Kadunca, ki se je letos v Kalifornijo odpravil že drugič, tudi tokrat pa bo njegova spreljevalka žena Andreja.

David ima po lanskem premiernem slovenskem oranju ledine Western Statesa dober občutek za to, kaj pričakovati. Za njim je uspešna sezona ultraških nastopov v domovini, kjer je po nekaj izjemnih predstavah – 12 ur Šmarne gore, 6 ur Kališča, Formaraton – nazadnje v sklopu Slovenske treking lige še uspešno prečil Koroško transverzalo v dolžini 100 kilometrov. Rezultati in občutki mu letos pravijo, da bi se utegnil zavihteti še kakšno mesto višje od lanskega 83., ko je v cilj pritekel s časom 22 ur 48 min.  A David je - kot običajno - v svojih napovedih skromen in se namesto tega na legendarno traso WS-ja rajši odpravlja uživat, vse kar bo več, pa bo priznanje in nagrada za uspešno delo ter trud, vložen v priprave. Potek tekmovanja in spremljanje posamezne številke tekača lahko spremljate na tej povezavi (Davidova štartna številka je 238), prenos iz ciljnega prostora pa bo na voljo na tej povezavi. O njegovem nastopu in ostalih rezultatih ter poteku dirke, pa bomo seveda čimbolj ažurno poročali tudi na naši spletni strani.

Držimo pesti za Avija!

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ