Predstavitev - Salomon XR Mission

Predstavitev - Salomon XR Mission
14.03.2012 AVTOR: Uroš Buh
Med novimi prišleki na spomladanskem trgu tekaških copat sem se že dlje časa veselil preizkusa Salomonovega XR Mission.

Odkar so lani poleti model predstavili na vseh vidnejših sejmih športne opreme in najavili njihov prihod preko t.i. "teaserjev" po tekaških forumih in spletnih straneh, sem o XR Mission bral zgolj pohvalne kritike. In radovednost ter srbeč podplat sta bila seveda na mestu.

Po fenomenalnem uspehu Salomonovega  XR Crossmaxa, s katerim so poželi slavo in strokovne nagrade po vseh vidnejših revijah in se - kar je še bolj pomembno -  dokončno zasidrali v srca vsakdanjih tekaških uporabnikov, je Salomon kar nekaj časa pripravljal zalet za svoj naslednji korak. In zdi se, da je z XR Mission znova zadel žebljico na glavico. Nobena skrivnost namreč ni, da je proizvajalčeva največja pomanjkljivost - če ji sploh lahko tako rečemo - manjko na področju cestnih tekaških copat. Zaradi svojega specifičnega koncepta in predanosti trailu, gorskemu teku, alpinizmu in splošni outdoor naravnanosti, in velikemu uspehu na vseh teh področjih, se zdi, da je razvoj cestnega copata še zadnja stvar, ki Salomon loči od resničnih velikanov v branži.

Atraktivn >e barve novihXR Mission

 

Vendar je velike korake potrebno začeti počasi in preudarno, vsaj tako so se očitno odločili pri Salomonu in na trg poslali XR Mission. Gre za copat, ki na hitro po videzu že koketira z ultralahkimi tekmovalnimi cestnimi copati, pa vendar v naslednjem trenutku postane jasno, da gre zgolj za vmesno potezo. V tujini izdelek promovirajo z moderno tekaško skovanko "urban trail", kar pomeni, da je copat v osnovi namenjen tekačem, ki večinoma tečejo po urejenih podlagah, ki pa niso nujno zgolj asfaltne oziroma makadamske, temveč jih pot morda vodi tudi skozi kakšen gozdni odsek, kjer sta potrebna boljša stabilnost in zaščita, ter nekaj več blaženja.

Dobra ojačitev prstnega dela, zelo zračna tkanina in znani Salomonov sistem zavezovanjaQuicklace

&a mp;nbsp;

Za začetek so dejstva sledeča: copat tehta299 gramovpri številki 44, kar XR Mission uvršča med lažje v svojem segmentu. So striktno nevtralnega blaženja in so primerni tako tekačem z nevtralno tehniko teka, kot tudi zmernim pronatorjem. Padec blaženja med petnim in prstnim delom podplata znaša 10mm, s čimer se že nekoliko spogledujejo z modernim pristopom oblikovanja tekaške obutve. Tako bodo za XR Mission zagotovo vsaj nekoliko zanimanja pokazali tudi t.i. minimalisti oziroma privrženci "naravnega teka", ki svoje zadoščenje te dni dobivajo s strani konkurenčnih proizvajalcev, odBrooks Purepa doNew Balance Minimus, seveda pa ta copat še zdaleč ni tipičen predstavnik te branže.

Prvi občutek, ko si nadenem copat na stopalo, je občutek udobja. Salomon ima - vsaj zame - že od nekdaj to lastnost, da uporabnika začara s prijetnim občutkom mehkobe, ki v sebi skriva potencial tekmovalca, ki bo trdo grizel, ko bomo od njega to najbolj pričakovali. Po uvodnem raztežaju asfalta se izkaže, da človek hitro pozabi, da ne nosi cestnih copat. Blaženje s pomočjo EVA pene je dovolj dobro, podplat pa še zdaleč ni tako robusten kot npr. Crossmaxov, in mu tako tudi trše podlage glede odzivnosti zelo prijajo. XR Mission je torej lahko tudi zelo hiter copat na takšnih podlagah, kar omogoča izredna fleksibilnost podplata, opremljenega s Salomonovo tehnologijoSensiflex. Na samem podplatu se za dobro rešitev prepogiba izkaže tudi postavitev utorovFlex grooves, kar hkrati omogoča boljšo odzivnost, kot tudi lažji sestop na zahtevnejših terenih.

Prečni utoriFlex groovesskrbijo za prožnost podplata

 

Zanimivo je, da so se proizvajalci odločili tako za razvoj ženskega kot moškega copata, ki se tokrat ne razlikujeta zgolj po barvi tkanine - ženski model ima namreč nekoliko drugače oblikovan podplat, prilagojen načinu teka z večimi omenjenimi utori Flex grooves, nižji teži, ter širšemu prednjemu delu stopala.

Vendar pa se prava narava XR Mission zares pokaže šele na mehki gozdni stezi, kjer bodo korenine, izbokline v tleh in strmi raztežaji postali vaši najboljši prijatelji. Kljub izredni zračnosti, ki je na tem mestu tudi dokaj nov pristop pri trail copatih,  ostaja stabilen in varen. Tukaj Salomon res ne more skriti svoje prvinske naravnanosti in zapisati je potrebno, da je prav tako. Veliko bolje se mi zdi, da je proizvajalec konsistenten na svojem področju, kot pa da v želji vsesplošnega ugajanja preskakuje z ene strani na drugo, kot se to na žalost dogaja v divjem spreminjanju tržnih zahtev.

Za blaženje in udobje skrbitaEva penainOrtholitevložki
<p>  

Oprijem podplata je s pomočjoContagrip HAgume soliden tudi na strmih spustih, kjer pa je vendarle potrebno vzeti v zakup, da ne gre za tipično robusten trail copat in nekaj previdnosti vseeno ni odveč, zlasti če je podlaga peščena. Kljub temu XR Mission niti za trenutek ne popusti v svoji pripravljenosti sodelovanja z različnim načinom teka po različnih podlagah in mirno lahko zapišemo, da gre za najbolj vsestranski Salomonov izdelek doslej.

Salomon XR Mission bo zagotovo deležen toplega sprejema pri širši tekaški publiki in če vas bo začaral vsaj tako kot je mene, tega copata še dolgo ne boste sneli z nog.

Družina Salomon XR Mission
Značke: Tek
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ