Pregled prireditev: Trail tekaške prireditve 2019 v Sloveniji

Pregled prireditev: Trail tekaške prireditve 2019 v Sloveniji
21.03.2019 AVTOR: K.R., Foto: Facebook; Ultra Trail Vipava Valley

Trail tek je zanimiv, ponuja lepe razglede in obilo narave. Katere trail tekaške prireditve nas čakajo letos?

Trail tek je vse bolj priljubljen, saj se počasi razbijajo miti, da je trail tek mučen, le za vrhunske tekače in poln težkih pasti. Trail tek je v resnici primeren za marsikaterega tekača. Za trail tek – prav tako kot za vsak šport – je vsekakor potrebna dobra kondicijska pripravljenost, potrebno pa je vedeti, da se pri trail tekih lahko v klanec tudi hodi. Organizatorji praviloma ponudijo tudi trase, ki so primerne tudi za začetnike. Trail tek je zanimiv, ponuja lepe razglede in obilo narave.

Preverili smo že, katerih trail tekov se lahko udeležite na Hrvaškem: Pregled prireditev: Najlepši trail teki na Hrvaškem letos. Katere trail tekaške prireditve pa bodo v Sloveniji?

Jošt trail, 20. 4. 2019

Organizator: ŠD Divji zajci

Proga poteka izključno po gozdnih poteh in stezah. Proga bo označena z zastavicami, smernimi tablicami in trakovi. Od starta pri parkirišču trasa vodi čez vrh Jošta vse do Špičastega hriba, kjer v loku obrne in gre večinoma po isti poti spet nazaj proti Joštu, kjer je cilj. Vmes sta dve kontrolni točki in okrepčevalnici. Dolžina trase je 10 km z 800 m višinske razlike.

Ultra-Trail Vipavska dolina, 10. 5. 2019

Organizator Športno društvo TURA

Iščete tekaški dogodek, ki je prijazen družini? UTVV ponuja idealno kombinacijo - z Majskim tekom v Ajdovščini ponuja široko paleto tekov in otroški program. Ultra-Trail Vipavska dolina je ITRA in UTMB kvalifikacijska tekma, ki sredi pomladi ponuja idealno priložnost za preverjanje tekaške forme. Na izbiro bo 6 različnih tras; od 11 km pa vse do 160 km.

3. Milanja trail, 8. 6. 2019

Organizator: Tekaško društvo Bistrc

Tek poteka po jugovzhodnih obronkih Snežniške planote, start in cilj sta na Črnih njivah nad Ilirsko Bistrico. Proga je v prvem delu speljana po dobro utrjenih makadamskih poteh med visokimi borovci in cvetočimi kraškimi travišči. Nato boste tekači prečili slikovito razgledno sleme Milanje (poznano tudi kot Volovja reber), z najvišjim vrhom Velika Milanja (1099 m), kjer domujejo velike zveri in ujede (planinski orel, beloglavi jastreb). Od tu se pogled razprostira na Brkine, Čičarijo z Učko in Slavnikom, Vremščico, Nanos, Kvarnerski zaliv s Cresom ter dolino Pivke. Ob lepem vremenu je moč opazovati Julijske Alpe in celo italijanske Dolomite. Tekli boste tudi mimo vojaških bunkerjev (kavern) t. i. alpskega zidu, kjer vas bo na razcepu tekmovalnih prog na 17 in 31 km čakala prva okrepčevalnica.

Podbrdo Trail Running Festival, 14. 6. 2019

Organizator: Turistično društvo Podbrdo

Na drugi strani Bohinjske doline se nahaja Baška grapa, v kateri leži vasica Podbrdo. Prav v tej vasici se je davnega leta 1970 odvil prvi gorski tek v Sloveniji. Okolica Alpskih gora in Škofjeloškega hribovja je odlična kombinacija visokogorskih stezic in hribovskih poljan za najatraktivnejše traile. Vse napore na poteh odtehta prijaznost domačinov, ki že stoletja sobivajo v teh odmaknjenih dolinah in grapah.
To je festival, s katerim dajemo upanje demografsko ogroženim področjem, da je vredno vztrajati na svoji zemlji. To upanje pa prinesete prav vi tekači, ki se vračate v naše kraje, da odkrijete te najzahtevnejše in neokrnjene poti Slovenije. Teki:

  • 5. Ultra Pušeljc Trail - UPT 100km
  • 18. Gorski Maraton 4 Občin - GM4O 42km / D+- 2.800m,
  • 5. Graparski Trimček - GT 12km / D+- 800m &
  • 2. Gasilski Gorski Tek Mini GM4O - MINI 1-3km/ D+- < 150m

Soča Outdoor Festival, 28. 6. 2019

Organizator: Soča Outdoor Festival

Pet uspešno izvedenih festivalov Soča Outdoor je že navdušilo udeležence in potrdilo, da je Tolmin, ki je že prepoznaven kot festivalno mesto, idealna destinacija tudi za športni festival. Kulisa rek Soče in Tolminke tekmovalcem in obiskovalcem zagotavljata idealen prostor za tekmovanje, druženje in uživanje v nepozabni energiji, najsi bo to v vodi, zraku, na tekih ali večernih plesnih zabavah. Pridite in se prepričajte, tokrat že sedmič!

Proge:

- Continental 10 km
- adidas Terrex 15 km
- 25 km
- 45 km
- Otroški tek

K24 Ultra-trail, 9. 8. - 11. 8. 2019

Organizator: Športno društvo K24

Koroška je krasna pokrajina z gorami, ki tvorijo venec okoli Črne, kar je idealno za izvedbo ultra trail tekmovanja s startom in ciljem na istem mestu. Na poti boste občutili naporen in ponekod tehnično zahteven teren, a čudoviti razgledi bodo poplačali napor, prostrani gozdovi pa ohladili utrujeno telo. Po 18. uspešnih sezonah K24, bomo v letu 2019 premierno organizirali K24 TRAIL TEKMOVANJE. Trasa je podaljšana na 100 km (5400 višinskih metrov) in bo postala edinstveni ultra trail na svetu s tekom skozi opuščene rove rudnika Mežica (cca 6.5km) in naprej prav tako na vseh pet vrhov Koroške.

Na izbiro 100-kilometrska proga, 50-kilometrska proga in Maraton Kralja Matjaža

Pohorje Ultra Trail 2019, 24. 8. 2019

Organizator: Društvo Aktivni

Pohorje Ultra Trail je športno humanitarna trail tekaška prireditev z osrednjim prostorom dogajanja v Športnem parku Ruše (Šolska ulica 16, Ruše). V okviru prireditve smo za udeležence pripravili štiri različno zahtevne trase za trail tek po čudovitih pohorskih poteh in stezah, otroške trail teke za tri različne starostne kategorije. V skladu z določili Združenja za gorski tek pri Atletski zvezi Slovenije, bo udeležba na trasi Pohorje Ultra Trail – 53K za vse udeležence, državljane Republike Slovenije, štela za prvo državno prvenstvo Slovenije v trail teku.

Trail Tek Kranjska Gora, 21. 9. 2019

Organizator: KinVital, kineziološki center, d.o.o.

Kranjska Gora z okolico ponuja vse tisto, kar trail tek predstavlja – gorske poti, kjer se prepletajo lažji in bolj tekaški tereni, vmes pa nas preseneti tudi kakšen bolj tehničen predel. Med gorami se vijejo mnoge alpske doline, ki jih boste prav tako lahko izkusili na Kranjska Gora trail teku. Za tiste bolj izkušene tekače predstavljamo 30 ali 60-kilometrsko traso, ki vas ne bo pustila ravnodušnih. Včasih boste brez sape ostali zaradi težkega terena, spet drugič zaradi čudovitih razgledov. Vsi tisti, ki se s trail tekom bolj šele spoznavate, pa boste lahko uživali na 10 ali 15-kilometrski trasi, kjer bodo tereni manj tehnično zahtevni, vendar bodo vseeno ponudili nekaj tistega, kar mnoge popelje iz ceste v trail tek.

Vse ostale tekaške prireditve najdete tu.

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ