Pri izbiri tekaške obutve naj bo glavno vodilo udobje

Pri izbiri tekaške obutve naj bo glavno vodilo udobje
16.06.2022 AVTOR: BOSTJAN SVETE

Ko prvič razmišljamo o nakupu tekaških copat, se hitro znajdemo v zadregi, saj je na tržišču na voljo bogata izbira različnih modelov za različne terene, namene in konstitucijo stopala.

Dober tekaški copat omogoča optimalen oprijem s podlago, stabilnost in blažitev udarcev stopala ob tla.

Tekaški začetniki se pogosto odločijo za nakup mehkih copat, ki so po priporočilih proizvajalcev tekaške opreme najbolj udobni in primerni. A to v praksi ni čisto res, saj mehek, dobro blažen copat ni nujno tudi najbolj udoben. Udobje in mehkoba sta v veliki meri odvisna od tehnike teka.

Tekaški trener Urban Praprotniknam razloži: »Tekaške copate razvrščam v tri kategorije: klasični, to so tisti z malo višjo peto, bolj ali manj minimalistični, torej tekmovalni ali poltekmovalni, in minimalistični.


Konstitucija stopala
»Vsi tekači stopimo na tla v supinaciji, v tistem trenutku smo supinatorji, ko stopalo obremenimo s težo telesa, pa se spremeni v pronacijo, torej se nagne navznoter. To je naravno gibanje – najprej se stopalo obremeni na zunanji in nato obremenimo še notranjo stran. Tega si vsi želimo, saj je to način amortizacije.« Po tem sodeč je delitev na supinatorje, pronatorje in nevtralne tekače skoraj nemogoča. Vsi namreč spadamo v vse tri skupine, le s to razliko, da je pri določenih ljudeh pronacija ali supinacija bolj izrazita. V takem primeru pride copat s podporo do večjega izraza – copat za izrazite supinatorje ima tako oporo na zunanji strani, pronatorji pa iščejo copate z oporo na notranji strani podplata. Copat brez stranske opore na začetku vseeno omogoča določeno podporo, saj so guma in ostali materiali še vedno precej trdi in stabilni. V primeru pronacije ali supinacije pa se copat na določenem mestu hitreje obrabi zaradi prevelikega gibanja navzven ali navznoter. Urban Praprotnik namigne: »Za običajno gibanje stopala je bolje, če je copat na notranji strani malce učvrščen, kar izniči efekt dvignjenega podplata. Torej lahko zaključimo, da če imate nevtralno stopalo, je bolje, da je copat na notranji strani podprt.«Tekaški copati za začetnike
»Ljudem, ki prvič kupujejo tekaški copat, svetujem, da kupijo takega, ki je bolj stabilen. Za začetnika ni potrebe, da bi iskal čim lažji copat. Teža copata dobi pomen šele pri hitrejšem teku, ko tečemo počasi, ima bistveno manjši pomen,« razloži Urban Praprotnik. Tekaču začetniku lahko torej udoben copat služi kot obuvalo za trening po različnih podlagah, tudi po tekaški stezi in pri udeležbi na tekaški prireditvi.

Najljubši teren
Večina copat za cestni tek je primerna tudi za makadam in druge urejene poti. Za tek po bolj grobi podlagi pa izberemo bolj stabilne copate za tek v naravi. Od cestnih copat se razlikujejo po bolj grobem podplatu, že na prvi pogled so bolj masivni in praviloma tudi težji. V zadnjem času so popularni hibridi, ki so namenjeni teku tako po urejenih kot po neurejenih terenih in so torej hkrati dovolj udobni na trših podlagah in dovolj stabilni na mehkejših, neravnih podlagah. Izbiramo lahko med poletnimi in vodoodpornimi z membrano Gore-Tex, ki so primerni tudi v zimskem času.


Hiter preizkus
Obstajajo tri osnovne vrste stopala, vsaka pa bazira na obliki stopalnega loka. Če vam pogled na vaše stopalo nič ne pove, poskusite s t.i. 'mokrim testom', ki je najhitrejši pa tudi najlažji način, da izveste, kam umestiti vaše stopalo. Tako pa bo tudi izbor ustreznih tekaških copat lažji.

V nizko posodo natočite malo vode – le toliko, da ta pokrije površino. Vanjo stopite z eno nogo in jo potopite. Nato jo dvignite, malce otresite in stopite na vnaprej pripravljeno papirnato vrečko ali list tršega papirja. Nogo dvignite in poglejte, kakšen je odtis na papirju. Dobro si jo oglejte in primerjajte z odtisi, ki jih vidite na sliki.


Normalen lok – To je najbolj pogost tip stopala in se smatra za normalno pronacijo. Če imate normalno pronacijo, lahko izberete skorajda katerekoli tekaške copate, najbolj pa vam ustrezajo copati s poudarjeno stabilnostjo, ki nudijo zmerno podporo loku (ali srednjo stabilnost). Lažjim tekačem z normalnim lokom bodo morda ustrezali tudi tekaški copati z nevtralnim blaženjem brez dodatne podpore ali celo tekmovalni tekaški copati, ki nudijo le malo podpore, so lažji in s tem ne bremenijo stopala.

Raven lok – Če vidite celoten odtis stopala, brez loka, imate verjetno čezmerno pronacijo. Vaše stopalo se pri doskoku zvrne na notranjo stran – in sicer več kot bi bilo dobro, zato se poveča možnost za poškodbe. Torej izberite tekaške copate, ki nudijo stabilnost in vsebujejo trši podplat in podporo, ki zmanjša pronacijo in so primerne za tekače z blago do zmerno prekomerno pronacijo; Lahko pa tudi izberete tekaške copate, ki kontrolirajo gibanje ali/in imajo zanesljivo podporo

Visok lok – Če vidite le sprednji del stopala in peto, vmes pa le tenko črto zunanjega dela stopala (ali pa je sploh ne vidite), imate najverjetne zelo visok lok. To pomeni, da ste supinator. Tako med tekom pri doskoku stopala ne absorbirajo udarca ob tla, ampak le-tega prevzamejo noge. Za vas so primerni tekaški copati z nevtralnim blaženjem, ker potrebujete mehkejši podplat, ki spodbjua pronacijo. Ključno je, da copati za supinatorje nimajo dodane stabilnosti, da bi zmanšali ali nadzorovali pronacijo, tako kot jo imajo copati za stabilnost ali kontrolo gibanja.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ