Prihajata Garmin Forerunner 220 in 620

Prihajata Garmin Forerunner 220 in 620
18.09.2013 AVTOR: Matej Zalar
Uri z barvnima zaslonoma bomo dočakali že to jesen!
Potem ko je poleti svoje prvo tekaško računalo predstavil Magellan (od pomladi pa športno uro obljublja tudi TomTom), je zdaj jasno, da bosta na prodajne police že to jesen prišli tudi novi različici Garminovih tekaških ur. Seveda bosta tudi Forerunner 220 in naprednejši Forerunner 620 omogočala povezavo z mobilnim telefonom, kot največja novost pa v oči najprej pade barvni zaslon. Seveda pri Garminu sledijo filozofiji, da namen športne ure ni zgolj merjenje, ampak naj bi bila tudi motivatorja in trenerja.

Naj žena (ali mož) ve, da tečete!
Oba nova modela Forerunnerjev se ponašata s tehnologijo Bluetooth, ki omogoča povezavo s pametnim telefonom in s tem prenos na aplikacijo Garmin Connect Mobile - tako lahko podatke na spletno skupnost Garmin Connect prenesemo že med tekom. S tem odpade prenos preko USB kabla in domačega računalnika, čeprav obe napravi seveda omogočata tudi to - in za povrhu še povezljivost preko brezžične tehnologije Wi-Fi.

Kot so tega že vajeni kolesarji, ki uporabljajo naprednejše različice naprav Edge, je sledenje v živo zdaj na voljo tudi tekačem (funkcija LiveTrack), kar pomeni, da bodo domači v vsakem trenutku vedeli, ali se gibate po priljubljeni tekaški trasi ali slučajno čemite v gostilni.

Seveda obe napravi vključujeta že znane tekaške funkcije, na primer za pomoč pri intervalni vadbi, po novem pa je Garmin vključil tudi zvočna opozorila za tiste, ki tek kombinirajo s hojo. In, seveda, 220 in 620 omogočata tudi funkcijo samodejne prekinitve merjenja vadbe med počitkom oziroma takoj, ko se ustavimo.

Forerunner 620 - trener in svetovalec
Novi Forerunner 620 naj bi ob vsem tem pomagal tudi pri načrtovanju vadbe in izboljševanju tekaške tehnike. S pomočjo novega senzorja srčnega utripa HRM-Run naj bi na podlagi podatkov o frekvenci srca, njeni variaciji ter hitrosti teka, ocenjeval vrednost VO2max (torej največjo količino kisika, ki jo lahko organizem porabi v eni minuti na kilogram telesne teže), ki je najboljši pokazatelj pripravljenosti. Na podlagi pridobljenih podatkov lahko Forerunner 620 izračuna predvideni čas za različne razdalje.

Novost je tudi funckija načrtovanja potrebnega časa regeneracije, že nekaj minut teka pa je dovolj, da naprava izračuna, ali je uporabnik tudi dejansko pripravljen za tekaško vadbo - zeleni indikator na zaslonu seveda pomeni, da je dovolj spočit, rdeči ga prepriča, da je čas za regeneracijski tek.

S pomočjo naprednega senzorja HRM-Run pa lahko naprava pripomore tudi k izboljšanju tekaške tehnike. Z merjenjem pospeškov tako spremlja kadenco (številko korakov na minuto), vertikalno gibanje trupa tekača v centimetrih in čas dotika s tlemi v stotinkah sekunde. Kdor manj poskakuje in je s stopalom v stiku s tlemi kar najmanj časa, ima tudi višjo kadenco in s tem v nogah boljši rezultat.

V živahnih barvah
Med drugim so pri obeh urah izboljšali vodoodpornost, ki naj bi zdaj znašala do 5 atmosfer, obljubljajo pa tudi visoko resolucijska barvna zaslona. Forerunner 620 ima celo na dotik občutljiv zaslon, ki se odziva tudi na upravljanje z rokavicami. Na voljo bosta v različnih barvnih različicah: Forerunner 220 v črno-rdeči in belo-vijolični, dražji brat pa v modro-črni ali belo-oranžni kombinaciji. Avtonomija polnilne baterije naj bi pri obeh modelih znašala do 6 tednov oziroma do 10 ur v načinu vadbe z vklopljenim sistemom GPS.

Od letošnje jeseni bo Forerunner 220 na voljo po priporočeni maloprodajni ceni 204 evre (z vključenim senzorjem srčnega utripa), Forerunner 620 pa za 457 evrov (s senzorskim kompletom HRM-Run).
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ