Primorski gorski teki - Bevkov vrh (poletne prireditve 4. del)

Primorski gorski teki - Bevkov vrh (poletne prireditve 4. del)
23.07.2012 AVTOR: Samo Kofol
Serija gorskih tekov za vse rekreativne tekače, ki si želijo spoznati primorske vrhove. Gašper Bregar postavil nov rekord proge gorskega teka na Bevkov vrh.

Koledar: Primorski gorski teki 2012 
9. april - 12. Gradiški gorski tek 
14. april - 8. Bubin spominski tek na Javornik
6. maj - 2. tek čez Veliko gradišče nad Vrhpoljami pri Kozini 
10. junij - 8. tek na Špičasti Vrh - Zadlog
16. junij – 11. Gorski tek štirih občin Podbrdo 
25. junij - 4. Gorski tek na Malo goro – Kamnje
1. julij - 5. Šentviška planota - Ponikve 
8. julij - 8. Tek na Kokoš - Lipica
22. julij - 6. Gorski tek na Bevkov Vrh 
5. avgust - 1. Šmarski tek - Šmarje pri Sežani 
15. avgust - 11. Tekaški vzpon na Široko – Most na Soči
1. september - 19. Gorski tek na Črna prst – Podbrdo
29. september - 12. Hleviše – Idrija
14. oktober - 15. gorski tek na Nanos – Podnanos

V Jaznah je v nedeljo pod okriljem Društva za oživitev podeželja Jazne (DOP Jazne) potekal že 6. Gorski tek na Bevkov Vrh, ki se tradicionalno točkuje tudi za Pokal Primorskih gorskih tekov. Pokal združuje številne manjše in večje gorsko tekaške prireditve in tekači lahko z redno udeležbo spoznajo tudi številne manj znane poti in vrhove na primorskem.

Eden od takih je tudi Bevkov Vrh (1051m), ki leži v Cerkljanskem hribovju. Lep zaobljen vrh iz katerega je enkraten pogled na višji Blegoš, Porezen, Bohinjske gore in v ozadju tudi vrh Triglava. Lani v jeseni sem na trekingu po okoliških vrhovih prav občudoval to panoramo. Te kar očara! Več o Bevkovem vrhu je lepo zapisano v tem prispevku.

Tisti pravi vrh je sicer nekoliko skrit malo naprej v gozdu, a večina se povzpne na to točko, kjer je možno opazovati okoliške vrhove in kjer je tudi cilj vsakoletnega gorskega teka.

Tekma - Gašeperju zmaga in rekord
Gorski tek se prične v vasi Jazne in največja strmina je že kar kmalu po štartu. Proga se izmenično izmenjuje med rahlo navzgor do malo bolj strmih odsekov pa čeprav strmina nikoli ni takšna, da se ne bi dalo teči celotne proge. Ta prava proga tako za mlade kot za starejše in vse rekreativne tekače, ki morajo do vrha premagati 6 km in 630m višinskih metrov. Tek izgleda kratek a za začetnike in tiste, ki se prehitro zaženejo zna biti prav naporen. Tek v klanec sicer nikoli ne bo lahek in tudi za vmesni počitek je manj časa kot pa pri cestnem teku. Za predah se je potrebno največkrat kar vstaviti, čeprav je bolje, da se odločite za hitro hojo in potem, ko pridete nazaj do sape spet urno v tek. Razporeditev moči je ena od prvih izkušenj, ki si jih pridobi gorski tekač pa čeprav gre za kratke teke kot je Tek na Bevkov vrh.

Letos je cilj prvi prečkal Gašper Bregar (28:05), ki seveda ni tekel samo za trening ampak je ciljal na rekord proge. In če so ure pokazale prav ga je vzel Simonu Aliču za 2 sekundi! Tako se mora Simon po štirih letih posloviti od enega od svojih rekordov na gorskih tekih za primorski pokal.

Tekmovalci, ki se radi udeležujejo primorskih gorskih tekem povedo, da so tovrstne tekme pravi družabni dogodki saj je na tekmah resnično moč občutiti pristno gostoljubnost domačinov. Tekači vabljeni, da zaidete na kakšno tekmo in se prepričate o tem.

Rezultati


Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ