Realizirajte maratonske sanje - revija Tekac.si plus

Realizirajte maratonske sanje - revija Tekac.si plus
01.04.2015 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Verjetno se strinjamo, da smo tekači ambiciozni ljudje. Če ne bi bili, najverjetneje sploh ne bi tekli.
Iz vsebine revije Tekac 02-03/2015

Anketa revije Tekac.si: Revija Tekac.si izhaja že četrto leto!

Kaj vam je v reviji všeč? Katerih vsebin primanjkuje? Svetujte nam!

Starejši izvodi revije Tekac.si in ABCteka na voljo v spletni trgovini.

Zato je v tekačevi naravi, da si želi stalno napredovati, zato si zastavlja čedalje višje cilje. Teči hitreje in dlje. Zato ni malo tistih, ki so se še pred letom dni zaklinjali, da ne bodo nikoli pretekli več kot deset kilometrov, čez nekaj let pa z nekaj kilogrami manj okoli pasu stojijo na startu maratona. Da, pri tekačih slej ko prej vzklije želja, da bi premagali polmaraton... in potem še ultimativno tekaško preizkušnjo: maraton.

Ker Slovenci preklemansko radi tečemo, se ne gre čuditi udeležbi na maratonskih prireditvah. Na lanskem Ljubljanskem maratonu je na razdalji malega maratona teklo več kot 7200 tekačic in tekačev, maratonk in maratoncev pa je bilo več kot 1900! Te številke so seveda dovolj visoke, da po dveh izdajah ABC teka, ki je bil namenjen tekaškim začetnikom, tretje leto izdajamo nadaljevanje za polmaratonce in maratonce. ABC maratona ni namenjen samo tistim, ki se s tekom na najdaljših razdaljah srečujejo prvič, ampak tudi vsem, ki bi radi izboljšali svoj rezultat ali preprosto bolj uživali v teku.

Desetkilometrski tek lahko premaga prav vsak zdrav človek – če že ne more teči, pač hodi. Polmaraton in še posebej maraton pa zahtevata dolgotrajnejše priprave in na desetine pretečenih kilometrov tedensko. Kdor rezultatske cilje postavi zelo visoko, bo moral za uspeh trdo garati in se lotiti tudi resnejših intervalnih tekov ter vadbe moči, morda pa bo razmišljal tudi o hitrejši, tekmovalni različici obutve. Priročnik ABC maratona je nastal v sodelovanju z vrhunskimi strokovnjaki z različnih področij, sestavljen pa je tako, da vas skozi poglavja o opremi, zdravju in vadbi pripelje do 8-tedenskih strukturiranih načrtov vadbe za različne ciljne čase na polmaratonu in maratonu ter do kratkega vodnika o ravnanju v zadnjih dneh in urah pred dnevom, za katerega ste garali več mesecev.

Čestitamo vam za odločitev, da želite narediti tekaški korak naprej, in vam želimo veliko užitkov ob branju in vadbi. Saj gre samo za to: da po napornem dnevu v rekreaciji uživamo ob garanju za izpolnitev športnih ciljev – ali morda celo športnih sanj.


Kazalo


Oprema


10 nasvetov za opremo na maratonu


Zdravje


Temelj tekaške kondicije


Vadba


Načrt treninga


Maraton 

Značke: Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ