Red Bull 400: 700 parov hitrih nog v Planici

Red Bull 400: 700 parov hitrih nog v Planici
21.09.2015 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Pod pretežno oblačnim nebom, skozi katerega so občasno posijali topli sončni žarki, in brez motenj v obliki dežja, se je danes na planiški letalnici bratov Gorišek odvila tretja izvedba tekaškega tekmovanja Red Bull 400.
Od vznožja naprave do vrha zaletišča sta v kategoriji posameznikov najhitreje pritekla Italijanka Antonella Confortola in Turek Ahmet Arslan. Najboljša Slovenca sta bila drugouvrščena Luka Kovačič in Karmen Klančnik.

Pri štafetah 4x100 metrov je zmagala slovenska ekipa z imenom Kombinata, v sestavi Jože Kamenik, Gašper Berlot, Marjan Jelenko in Luka Oblak, med gasilskimi štafetami, ki so tekle osem krat po 50 metrov, pa so bili najhitrejši člani PGD Žažar.

Do letos so se tekači z letalnico bratov Gorišek spopadli dvakrat, leta 2012 in 2013, lani pa zaradi prenove letalnice izvedba ni bila mogoča. Tudi prvič je na Red Bull 400 v Planici zmagal Turek Arslan, drugič pa ga je prehitel Slovenec Simon Alič. Pri dekletih je obakrat zmagala Teresa Stadlober. Letos mlada Avstrijka ni tekmovala, Slovenkam pa kljub temu ni uspelo stopiti na najvišjo stopničko. Tokrat je bila premočna Italijanka, ki je za skoraj 200 metrov višinske razlike porabila 6 minut in 25 sekund.n

"Težka tekma je bila, a zelo lepa. Ambient v Planici mi je všeč. Do sedaj sem na Red Bull 400 tekmovala le v Kulmu, a tam je naprava manjša, zato ni primerjave s planiško. Tu gre res za veličastno napravo," je povedala zmagovalka.

Tudi Karmen Klančnik je bila z nastopom zadovoljna. Drugo mesto je njen najboljši rezultat do sedaj, enako pa velja tudi za čas (6:56), ki ga je porabila. “ Tekma je bila težka, kolikor je taka tekma lahko težka. Potrebna je bila vrhunska predstava in vesela sem, da mi je uspela. Startala sem na polno, saj sem vedela, da bom drugače težko dobro napredovala v zgornjem delu. Tam sem morala še malo dodati in lahko rečem, da sem dala od sebe vse.

Tretja je bila Slovenka Petra Mikloša, ki je sicer v Planici že stala na drugi stopnički (2012), a je z letošnjim nastopom povsem zadovoljna, saj je bil to njen najboljši planiški nastop po času do sedaj. Porabila je 6 minut 58 sekund.

Pri moških je danes močno presenetil mladenič Luka Kovačič, ki je na zaletno rampo pritekel na drugem mestu, takoj za Arslanom. Do vrha ga je nekajkrat tudi napadel, a prehiteti mu ga ni uspelo, prav tako kot njega niso ujeli slovenski favoriti Simon Alič, Nejc Kuhar in Matjaž Mikloša.

“Dirka v Planici je vedno izredno težka, sedaj po prenovi letalnice pa je po moje še težja. Danes sem moral dati od sebe vse, saj me je Luka priganjal do konca. Res je presenetil! Če bi bilo še nekaj metrov dlje, ne vem, če bi zmogel zadržati prednost, ” je po dirki povedal Ahmet Arslan in nadaljeval: “Tekel sem v svojem ritmu in bil prepričan, da nadzorujem dirko. Potem sem začel gledati nazaj in kar nisem mogel verjeti, da se me mladenič drži kot klop. Na koncu sem bil popolnoma izčrpan.

Luka Kovačič je bil seveda več kot zadovoljen: "Današnja tekma se je meni izšla po najlepših željah. Na Red Bull 400 sem danes tekel prvič. Ko sem na mostu videl, da sem blizu Turku se mi je pred očmi začel odvijati en super film in sploh nisem hotel pogledati nazaj, da si ga ne bi pokvaril. Večkrat sem še poskusil napasti, a nisem zmogel, zato sem se osredotočil na to, da zadržim drugo pozicijo in uspel. Super vesel sem."

Tretji je bil Nejc Kuhar, ki je Matjaža Miklošo prehitel v zadnjih metrih in ga prvič v Planici pahnil s stopničk. Arslan je tekel rekordnih 5 minut in 8 sekund, Kovačič je bil 4 sekunde za njim, Kuhar pa je zabeležil čas 5:25. Naj ob tem omenimo, da sedežnica na vrh letalnice vozi več kot 6 minut.

Znamka Salomon je izbrala tudi svojega tekača dneva. Pri njem ni veljala hitrost teka, ampak hitrost regeneracije po dirki. Do rezultata so prišli z merjenjem laktata v krvi tekmovalcev, takoj po prihodu v cilj in čez nekaj minut. Najboljši je pridelal največji padec le tega, kar je znak hitre regeneracije. V tej kategoriji je zmagal Nejc Golob, sicer 58. na dirki, s časom 7:18.
Rezultate finala posameznikov in obeh štafet najdeš tukaj (klik) ...
Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ