Resnica o vajah za kurjenje maščob

Resnica o vajah za kurjenje maščob
18.06.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Vse več vadb in vaj naj bi pomagalo kuriti odvečno telesno maščobo. Pa jo res in če, katere vaje to so?

Kaj pomeni kuriti maščobo?
Vaše telo energijo pridobiva iz dveh virov – iz ogljikovih hidratov in iz maščob. Res pa je, da na določeni točki vaše telo uporablja oboje, se pa razmerje spreminja, ko se zvišuje nivo aktivnosti. Pri počitku tako 70-80% energije prihaja iz maščobe, ko pa začnete poviševati nivo aktivnosti, vse več energije pride iz ogljikovih hidratov. Prav zato so nizko intenzivne aktivnosti označene kot tiste, ki kurijo maščobo. Strokovnjaki pravijo, da če nizko intenzivno vadbo izvajate dlje časa, spodbudite telo k temu, da začne presnavljati maščobo. Prav tako kot lahko telo natrenirate, da je pri porabi maščob za energijo, bolj učinkovito.

Izgubljanje maščobe se sliši prelepo, da bi bilo res, to pa zato, ker tudi je. Seveda lahko pokurite večji odstotek maščobe, ko vadite pri nižji intenzivnosti, a obenem porabite tudi manj kalorij. A ni le poraba kalorij tista, ki šteje. Visoko intenzivna vadba proizvaja večjo porabo kisika po vadbi, kar pa vam lahko pomaga pokuriti veliko maščobe. Zato je, kot priporočajo strokovnjaki, smiselno zmanjšati telesno maščobo s kratkimi, a visoko intenzivnimi intervali.

Kako povečati intenzivnost?

Da boste povečali naravno moč telesa za kurjenje maščob, si pomagajte z visoko intenzivno vadbo.

Intervalni tek
Med tekom lahko večkrat pospešite in hiter tempo ohranjate okoli 3-5 minut, nato pa dve minuti počivajte. To ponovite štiri ali petkrat.

Sprinti
Sprinte boste najlažje izvajali na tekaški stezi. Tecite vsaj 50m in tako hitro kot le lahko. Nato nekaj sekund počivate in vajo ponovite in tako vsaj petkrat.

Tabata trening
Klasična intervalna vadbo, pri kateri 20sekund migate na polno, nato pa 10sekund počivate. Nekaj idej za to, kako jo izvajate in katere vaje vključite vanjo, dobite v spodnjem videu.



Povzeto po: The Truth About Fat Burning Exercise, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ