Ritenski tek

Ritenski tek
25.11.2021 AVTOR: Jure Jeraj
Vsi ki radi tečemo, večinoma to delamo tako, da smo z obrazom in sprednjim delom telesa obrnjeni naprej.

To pa ne velja za vse. Nekateri se raje postavijo v »rikverc« in že so na poti. Kakor koli se sliši smešno, je tovrstni tek dobra popestritev vsakodnevne tekaške rutine. Po nekaterih študijah je tovrsten tek lahko tudi alternativa klasičnemu teku, če imamo težave s poškodbami mišic in kit.

Poleg omenjenega naj bi pri teku ritensko porabili tudi več kalorij, izboljševali ravnotežje in na glavo postavili naše staro dojemanje teka. Sama tehnika je enostavna, saj smo že vsi kdaj hodili ali tekli ritensko, le dosti bolj moramo paziti, kje tečemo, saj je vidni kot popolnoma drugačen.

Pri klasični obliki teka, to je naprej, večina ljudi pretirano udarja s petnim delom stopala in nato odriva s prstnim delom. Pri ritenski obliki je zaporedje obremenitve stopala ravno nasprotno. Pristanemo na sprednjem delu stopala in v trenutku, ko se odrinemo, uporabimo še peto. Raziskovalci iz univerze v Milanu so ugotovili, da je tovrstna oblika teka bolj prijazna telesu, sam izkoristek energije pa je slabši, kar pomeni, da je hitrost teka pri enaki porabi energije počasnejša kot pri klasični obliki.

A vseeno velja omeniti, da boste pri teku nazaj porabili več kalorij, kot če bi tekli naprej. Raziskovalci so še zasledili, da se pri ritenskem teku ne da uporabiti elastične energije koraka, zaradi česar se porabi približno 30 odstotkov več energije kot pri teku naprej. Prav tako so zaključili z ugotovitvijo, da je ritenska oblika bolj prijazna mišicam in kitam, saj je način pristanka in odriva v naslednji korak mehkejši in tako bolj prizanesljiv do telesa.

Kogar bi tak, malce drugačen tek zanimal do te mere, da bi tudi sam rad poizkusil, se priporoča, da tečete na tekaški stezi, saj je prostor veliko bolj kontroliran. Brez kakšnih ovir, kot je na primer pločnik in podobno. Če bi se radi lotili ritenskega teka po cesti, je priporočeno, da niste sami in da eden izmed tekačev teče naprej.

Rad bi Vas opozoril še na dejstvo, da tek nazaj ni nujno tudi zelo počasen, saj rekord v ritenskem maratonu znaša 3 ure 42 minut in 41 sekund. Torej, malo za šalo in malo zares, če imate težave s poškodbami ali če radi poizkusite kaj novega, je tek nazaj primerna sprememba.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ