Romarska pot na Sv. Višarje

Romarska pot na Sv. Višarje
02.03.2013 AVTOR: Jure Jeraj
Ker je bila letošnja zima v začetnem delu precej muhasta, z malo snega in spremenljivimi razmer ...

Ker je bila letošnja zima v začetnem delu precej muhasta, z malo snega in spremenljivimi razmerami, sva se večkrat s turnimi smučmi podala na Sv. Višarje.

Lepo popoldne zgodnjega marca ni bilo izjema in tako kot nekajkrat prej, sva tudi tokrat veselo odšla na popoldanski »sprehod « in nočno smuko. Pot nas vodi po gorenjski avtocesti preko Kranjske gore, skozi mejni prehod v italijanski Trbiž, kjer sledimo cesti proti Vidmu.

Na koncu Trbiža hitro opazimo prvo smučišče, Trbiž, in kaj kmalu še drugo, Sv. Višarje. Ko pridemo do kabinske gondole se še malo peljemo po lokalni cesti višje do planinskega izhodišča, kjer pustimo avto in v primeru večje količine snega enostavno na smučeh odidemo proti romarski poti.

Da pa ne bo videti, kot da je omenjena pot primerna le za obisk pozimi, naj izpostavim, da je to vsekakor lepa letna izbira izleta za ljubitelje gorskega teka in lepih razgledov na vrhu. Tečete med postajami Križevega pota, se vmes tudi sami malo potrudite in ste na vrhu deležni lepe narave in ogleda stare vasice, kjer je postavljena tudi idilična cerkvica. S hojo ali tekom po omenjeni poti opravite približno 1000 višinskih metrov vzpona.

Od začetka se pot složno vzpne, vmes poravna in nato hitro ponovno dvigne in taka ostane praktično do vrha. Ko pridemo na greben, kjer hodimo po gozdu blizu smučišča Trbiž, se pot za kratek čas položi in nato še enkrat pokaže zobe, ki jih stisnemo še za en vzpon do vrha, ki pa se ne konča prehitro, saj pred križem na vrhu hriba naletimo na še en, zadnji vzpon.

Na vrhu je poleg cerkvice in vasice tudi gostilna, kjer v primeru žeje in lakote ne boste ostali nepotešeni. Le pozorni bodite na odpiralni čas. Če se boste poti lotili v zimskem času, je povratek možen po romarski poti ali pa preprosto po urejenem, dobrem smučišču.

V primeru izbire teka, boste tudi navzdol dodobra napeli mišice v nogah, saj se pot tako kot najprej navzgor, tudi navzdol strmo spušča. Pot lahko nadaljujete tudi na okoliške vrhove, katerih na žalost, razen dobro vidnega Kamnitega lovca, še nisva obiskala. Vsekakor je poleg obiska Sv. Višarij, naokrog dovolj »materiala « tudi za dobro celodnevno turo.

Uživajte v zunanjih telesnih aktivnostih in izkoristite vsak dan, ki vam nudi čas za vadbo. Saj veste, malo za šalo in malo zares, slabo vreme ne obstaja.

 

 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ