So tekaški treningi na tekalni stezi primerljivi s tekom zunaj?

So tekaški treningi na tekalni stezi primerljivi s tekom zunaj?
20.12.2018 AVTOR: K. R., Foto: PIXABAY

Mraz in tema sta dejavnika, zaradi katerih se mnogo tekačev odloči, da bodo pozimi raje tekli notri, na varnem in toplem, na tekaškem trenažerju oz. tekalni stezi.

Pozimi so pogoji za tek zunaj težji kot v drugih letnih časih. Primerjanje teka zunaj in teka na tekalni stezi vedno sproži različna mnenja. Kot vsaka stvar, pa ima oboje svoje pozitivne in negativne plati. Katera izbira je boljša? Pravega odgovora ni, saj je to odločitev vsakega posameznika glede na njegove želje.

Je tek na tekalni stezi dolgočasen?

Tekači so veliko na svežem zraku; prav narava in svež zrak sta med glavnimi razlogi za športno udejstvovanje zunaj. In če teku odvzamemo to dvoje, lahko postane dolgočasen. S tekom lahko raziskujemo naravo, okolico, gozdne stezice in poljske poti. Na tekalni stezi pa se okolje ne spreminja; ne glede na pretečene kilometre ostajate venomer v istem prostoru, kar lahko marsikoga dolgočasi.

Res pa je, da imajo tekalne steze dandanes na voljo ogromno opcij in prilagoditev, s čimer si tek lahko popestrite in otežite. Nastavite lahko, denimo, hitrost ali klanec, kar lahko pripomore k zelo dobremu treningu in napredku.

Tek v notranjih prostorih ima boljše pogoje

Če tečete na tekalni stezi doma ali na fitnesu, imate zagotovo lepe pogoje: ni dežja, vetra, vlage in temperatura je ravno pravšnja. S tekom v notranjih prostorih se vam torej ni treba soočati s težkimi vremenskimi pogoji. Imate tudi lepo, suho in ravno podlago, v bližini pa vodo, hrano in stranišče. A prav to je tisto, kar lahko marsikoga tudi dolgočasi.

Tek zunaj vas okrepi

Tek zunaj vas ponese v raziskovanje okolice; ko ste daleč od doma, morate priteči še nazaj, medtem ko na tekalni stezi lahko odnehate kadarkoli hočete in si s tem skrajšate število kilometrov. Tekalna steza je torej odlična rešitev za vlažne, deževne, hladne in sive dni, a tek zunaj je še vedno boljši in bolj naraven. Tek zunaj tudi pozimi izboljša stabilizacijo ter fizično in psihično pripravljenost, saj boste tako že navajeni tudi na težje pogoje.

Če si trening na tekalni stezi dobro zastavite in ga pravilno izvajate, je to dobra rešitev za dni, ko je zunaj temno in hladno, kaj pa boste izbrali, pa je seveda odločitev vsakega posameznika.

Kako teči na tekalni stezi? Preberite TU.

Povzeto po: Treadmill vs. Running Outside: Which is Best for Runners?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ