Kako hoditi in teči na tekaški stezi

Kako hoditi in teči na tekaški stezi
30.11.2018 AVTOR: A. T. / Foto: www.technogym.com

V hladnih dneh mnogi tekači tek na prostem zamenjajo s tekaško stezo. Če se z njo šele spoznavate, ali to nameravate, preverite, kaj morate vedeti o njej ter hoji oziroma teku na njej.

Najdite si pravi čas za trening
V telovadnicah običajno ni veliko tekaških stez, pogosto pa se zgodi, da ko jo želite zase, so vse zasedene. Kaj storiti? Pozanimajte se, ob katerih urah je v telovadnici najmanj ljudi ter jo obiskujte ob tistih urah.

Pazite na korake
Tekaške steze naj bi bile bolj blažene, zato je na njih prijetneje teči, a le če ne pretiravate. Nekateri tekači namreč po daljših razdaljah vseeno občutijo neprijetne bolečine v sklepih ali nogah. Zato bo najbolje, da pazite, da s tekom ne pretiravate, če pa na tekaški stezi že nameravate odteči nekaj več kilometrov, potem tecite v primernem tempu. Obenem pa, skladno z utrujenostjo tudi zmanjšujte hitrost in naklon, da bo tek lažji in prijetnejši.

Ne pretiravajte s hitrostjo
Če komaj dohajate stezo in se večkrat oprimete ročajev na njej, potem tečete prehitro. Pri tem pa se kaj hitro lahko zapletete in grdo padete, kar lahko vodi v poškodbe. Da se temu izognete, pazite na to, da boste tekli le tako hitro, da boste stezo in korake še obvladali.

Previdno iz steze na prosto
Če boste dlje časa tekli na tekaški stezi in boste nato spet začeli teči na prostem, morate vedeti, da prehitra menjava lahko vodi v poškodbe. Tek na naravni površini je zahtevnejši,zato bodo  vaše stegenske mišice delale še močneje, da boste lahko tekli naprej. Zato je dobro, da krepite stegenske mišice, razdaljo na prostem pa raje podaljšujte postopoma.

Kalorična poraba ni točna
Mnoge tekaške steze prikazujejo tudi kalorično porabo, a največkrat so te zelo netočne, zato jih raje ne upoštevajte.

Povzeto po: Running and walking on the treadmill, ki je dostopen
tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ