Soča Trail Run

Soča Trail Run
12.08.2013 AVTOR: Matej Zalar
Eden od vrhuncev tolminskega Soča Outdoor Festivala bo prav gotovo Soča Trail Run, petnajstkilo ...

Soča Outdoor Festival
www.soca-outdoor.com

Dolina Soče
www.dolina-soce.com

LTO Sotočje – TIC Tolmin
Petra Skalarja 4, 5220 Tolmin
T: 05 380 04 80
info@lto-sotocje.si

 

Eden od vrhuncev tolminskega Soča Outdoor Festivala bo prav gotovo Soča Trail Run, petnajstkilometrski tek v naravi, ki združuje tako rekoč vse podlage, od asfalta do gozdnih poti, stopnic, lesenih mostov in makadama. Mimogrede si ogledamo še dve izmed največjih tolminskih znamenitosti, grad Tolmin in Tolminska korita, v cilj pa se vračamo mimo sotočja Tolminke in Soče ter mimo nemške kostnice.

Start bo na festivalskem prizorišču, od koder se čez travnik podamo na zahodna pobočja Kozlovega roba, osamelca v tem razširjenem delu doline Soče, kjer so v 12. stoletju zgradili pomembno utrdbo. Tam se začne prvi vzpon po gozdni poti, ki se v obratni smeri urinega kazalca vzpne na vzhodno pobočje, od tam pa po glavni pešpoti do gradu, kjer vodi tudi trasa tradicionalnega Teka na Tminski grad, ki ga vsako leto pripravljajo konec maja. Najhitrejši progo premagajo prej kot v enajstih minutah, a časi bodo tokrat daljši, saj tekmovalce, ki bodo z razgledom na Tolmin tekli ob grajskem obzidju, čaka še dobrih sedem kilometrov razgibanega terena. Najprej se spustimo v Zatolmin, kjer se za nekaj metrov dotaknemo asfalta, potem pa se čez travnik spustimo do vhoda v Tolminska korita, kjer vstopimo v Triglavski narodni park.

Pot se precej strmo, tudi po stopnicah, spusti do sotočja Tolminke in Zadlaščice. Na nadmorski višini 180 metrov je to najnižja točka Triglavskega narodnega parka. Tu uživamo v hladu globoke soteske, a že takoj potem, ko prečkamo Tolminko, nas spet pričaka strm vzpon, po katerem se nad Zadlaščico vzpnemo do asfaltirane ceste, ki Tolmin povezuje z odročno vasico Čadrg. Čez nihajočo brv trasa zavije proti Žabčam, od koder se vzpnemo proti cerkvici sv. Marka. Pod Poljubinjem se ob potoku Godiča spustimo do jezera, nato sledimo poti ob Soči mimo Sotočja in Nemške kostnice.
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ