Tako boste lažje izbrali ustrezen tekaški copat za vas

Tako boste lažje izbrali ustrezen tekaški copat za vas
12.09.2019 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Ni važno, kako ljubki so tekaški copati na pogled, bolj kot to je pomembno, da so primerni za vašo nogo.

Ko tečete, z nogo udarite ob tla z dvakratno težo telesa, zato morajo biti copati, ki jih uporabljate za tek visokokvalitetni, lahki in po možnosti blaženi, da ublažijo silo pristanka. Nekaj osnovnih vodil, ki sestavljajo dober tekaški copat pa najdete v spodnjih vrsticah.

Ustrezna dolžina
Med tekom stopala otečejo, zato mora imeti vaš palec nekaj več prostora pred sabo. To pa pomeni, da je smiselno kupiti za polovico ali kar celo številko večjo obutev kot jo običajno nosite.

Ustrezna širina v predelu prstov
Prsti, ki so stisnjeni v copatih, bodo prej ali slej polni žuljev, zato pazite, da jim bo vaš novi tekaški copati ponudil dovolj prostora.

Površina brez šivov
Šivi lahko dražijo, drgnejo ali celo povzročijo žulje, zato preverite, kje so šivi na copatu. Običajno je najbolje, če jih na zgornjem delu ni ter da copat prijetno objame stopalo.

Ustrezen lok
Vaš stopalni lok bi se moral lepo ujeti s podlago copata oziroma bi ga ta morala lepo podpreti. V primeru, da tega ne nudi, si sicer lahko pomagate tudi s posebnim vložkom.

Drži peto
Peta mora v copatu stati na mestu, kar lahko preverite tako, da odtečete krog ali dva po trgovini ali na tekaški stezi, če jo trgovina premore.

Daje občutek črvstosti
Mehka obutev daje prijeten občutek, a črvsta obutev je boljša, sploh, če ste že imeli poškodbe zaradi obrabe, prav tako pa bo to manjši stres za stabilizacijsko mišico.

Se lepo upogiba
Preden se odločite za nakup, preverite tudi, kako upogibljiv je copat. Moral bi se namreč upogibati tako kot vaše stopalo, da vam zagotovi čim bolj naraven korak.

Povzeto po: 7 Essentials Of A Running Shoe That Won't Wreck Your Feet, ki je dostopen tukaj.

Značke: Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ