Tek po različnih površinah

Tek po različnih površinah
27.09.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Za boljšo vadbo, močnejše telo in manj poškodb.

Večina tekačev teče kar po mestnih ulicah, a ceste ne bi smele biti tekačev edini poligon. »Tek po različnih površinah omogoča spremembo okolice in napora vadbe, zaradi česar je tek oziroma trening lažji.« pravi Jennifer Novak, trenerka teka in drugih športov pri Kona Fitnessu v New Orleansu. Sprememba obenem pripomore k temu, da ste bolj zdravi in izboljšate vašo telesno pripravljenost. Menjevanje površin namreč zmanjša obremenitev na vaše noge, zaradi česar se zmanjša tveganje za poškodbe. In odrivanje na mehkejših površinah vključuje in krepi več mišic, kar lahko pomeni hitrejši tek, dodaja Novakova. O teku po različnih površinah in njegovih koristih pa v nadaljevanju.

Trava
V primerjavi z asfaltom ali betonom tek na travi povzroči do 17 odstotkov manjšo obremenitev na noge, poroča nedavna študija v Journal of Sports Sciences. Zaradi tega je idealen za tekače, ki želijo blažjo površino, ki jim bo pomagala pri prehodu nazaj na ceste, pravi Eric Blake, vodja atletskega in tekaškega teka na državni univerzi Central Connecticut. Prav tako je ta površina idealna za tekače, ki želijo zmanjšati tveganje za poškodbe, hkrati pa povečati število pretečenih kilometrov ali intenzivnost teka.

Pesek
Nestabilna površina peska pomaga krepiti mišice stopal, nog, bokov in trupa, pravi Novakova. Tek po pesku obenem povečuje tudi aerobni izziv, saj porabite več kalorij - približno 1,6-krat več - kot tek na cesti, poroča The Journal of Experimental Biology. Sicer pa tek po pesku ni primeren za vse. Tisti, ki okrevate po poškodbi ali imate omejeno prožnost gležnjev, se pesku raje izognite, saj dodatno obremenjuje spodnji del nog in meča, zaključi Novakova.

Gozdne poti
Med tekom po gozdnih poteh se preprosto morate osredotočiti na gibanje, saj se pod nogami veliko dogaja - kamenje, drevesa, korenine in ovinki zahtevajo osredotočenost in pozornost, da ostanejo varni in v gibanju. »To tekaču pozornost usmeri navznoter in mu omogoči, da čuti, kako telo deluje, da ohranja nadzor in ravnotežje.« pravi Novakova. Nenehno prestavljanje in prilagajanje terenu tudi mišicam nog omogoča bolj raznolik obseg gibov v enem treningu, dodaja Blake.

Voda
Korakanje skozi vodo ni le rehabilitacijska dejavnost za poškodovane tekače, temveč je koristno tudi za zdrave športnike, ki želijo zgraditi mišično moč. »Voda je približno 800-krat gostejša od zraka in zagotavlja neprekinjeno tridimenzionalno odpornost,« pravi dr. Michael J. Ryan, docent za vadbo na Fairmont State University. Z drugimi besedami, vaše mišice morajo - za razliko od kopnega, kjer bi si oddahnili - na vsakem koraku potiskati še močneje.

Povzeto po: Train on Different Surfaces to Avoid Injury and Boost Performance, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ