Tek treh vrhov: Po poteh, jarkih in sledeh prve svetovne vojne

Tek treh vrhov: Po poteh, jarkih in sledeh prve svetovne vojne
13.11.2017 AVTOR: Maja Vojska
Na prvem Teku treh dolin se je na štartu zbralo kar 188 tekačev na 28 km dolgi progi ter še 76 tekačev na krajši, 12 km dolgim progi. Večina tekačev je bilo iz Slovenije in Italije, med njimi pa so bili tudi Avstrijci, Madžari, Poljaki in Hrvati. S 28-kil

Javni zavod za šport Nova Gorica je ob 100-letnici konca bojev na goriških vrhovih organiziral prvi gorski Tek treh vrhov z mednarodno udeležbo. Prva tovrstna prireditev na Goriškem, ki je potekala v nedeljo, 12. novembra 2017, je bila organizirana v spomin in opomin, da se grozote, ki so se v naših krajih dogajale pred 100 leti, ne bi ponovile.

Tek je povezal tri vrhove, Sabotin, Sveto goro in Škabrijel, ter simbolno dve mesti, Novo Gorico in Gorico. Start in cilj teka je bil v Kajak centru v Solkanu, najhitrejši pa je s progo opravil v času 2:55:41.

Proga je nekaj posebnega, saj poteka v celoti po poteh prve svetovne vojne, jarkih, okopih, kavernah ter vključuje prečkanje reke Soče z raftom. Dolžina proge je 28 km s 1675 metri vzponov in ravno toliko spustov. Zahtevnejši odseki so kamniti (Sabotin), blatni (spust s Škabrijela), spolzki (kaverna Sveta Gora, Sabotin).

Prvi tovrstni tek sta pozitivno pozdravila novogoriški župan Matej Arčon in goriški župan Rodolfo Ziberna. Oba sta poudarila velik pomen tovrstnih prireditev ter dejstvo, da sodelovanje med obema Goricama ne poteka zgolj na simbolni ravni temveč tudi v praksi. Izpostavila sta naravno povezanost obeh mest in lepote goriškega prostora. Novogoriški župan Matej Arčon je ob tem poudaril, da tovrstna prireditev pomebno prispeva tudi k turistični promociji prostora.

Miha Repič, vodja prireditve, je povedal, da se je ideja za ta zahteven gorski tek v njem porajala že nekaj let, in sicer zlasti pri druženju s tekači z obeh strani meje. K nastanku ideje je prispevalo tudi njegovo občudovanje naravnih lepot tega prostora, zgodovine ter tudi odlični pogoji za izvedbo tovrstne prireditve.

1675 METROV VZPONOV IN SPUSTOV od Soče do kraškega sveta Sabotina

28 KILOMETROV spominov in lepot Goriške.

3 VRHOVI, ki so definirali zgodovino: Sveta gora, Sabotin in Škabrijel

Med tekom jih je budno spremljal vojak na straži:

S progo je najhitreje opravil Bojan Ambrožič

»Na vrhu Sabotina pa me pričaka presenečenje. Ljudje mi med ploskanjem sporočijo, da sem trenutno jaz vodilni tekmovalec. Vedel sem da to ni mogoče. Kasneje se je izkazalo, da sta se Tratnik in Šenk izgubila. Meni osebno se je proga ves čas zdela zelo dobro označena, « je komentiral zmagovalec tekme Bojan Ambrožič . »Na spustu s Sabotina sem tvegal in tekel skorajda na polno. Čisto na koncu, ko smo prišli že na asfalt me je kljub temu, Tratnik ujel. Na srečo je bilo tik pred ciljem spet nekaj vzpona. Tu je Tratnika izdal krč (razumljivo imel je par kilometrov več v nogah kot jaz), mene so pa noge še vedno zelo dobro nesle in me ponesle do zmage, « je še dodal.

Drugo mesto je s časom 2:56:31 zasedel Slovenec Marko Tratnik, tretje mesto pa si je pritekel Italijan Roberto Gheduzzi.

Med ženskami je zmagal Katja Kegl Vencelj s časom 3:28:26, druga je bila Mihaela Tušar (3:41:36) in tretja Urša Trobec (3:44:19)

Z 12-kilometrsko progo je najhitreje opravil Simon Strnad s časom 1:07:09, drugi je bil Mark Bogataj s časom 1:07:27. in kot tretji je pritekel Marko Saksida s časom 1:11:57. Med ženskami je zmagala Ana Čufer, ki je imela tudi četrti čas proge, in sicer 1:12:20. Druga je bila Italijanka Sara Crisci in tretja je bila prav tako Italijanka Susanna Vidoz.

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ