Tekač si 365 dni - revija Tekac.si plus

Tekač si 365 dni - revija Tekac.si plus
28.03.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Tek je vedno veljal za garaški šport in maraton je bil kot ultimativen preizkus človekovih zmogljivosti rezerviran le za vrhunske športnike.

To se je spremenilo v sedemdesetih in osemdesetih letih, potem ko je Frank Shorter leta 1972 zmagal na olimpijskem maratonu v Münchnu. Tekel je elegantno, brez izraza trpljenja na obrazu, in s tem pokazal množicam, da je tek na dolge proge estetski šport. Zdelo se je, da lahko maraton preteče kdorkoli in v bistvu je to tudi res. Sedemdeseta in osemdeseta leta je Združene države zajela tekaška revolucija, ki se je razširila po vsem svetu.

Danes statistiki ocenjujejo, da je maraton preteklo pol odstotka vseh Američanov. Tudi v Sloveniji ne zaostajamo ali lahko celo trdimo, da sodimo med najbolj tekaške narode. Enega od tekov na Ljubljanskem maratonu se vsako leto udeleži več kot en odstotek vseh Slovencev.

Kdo pa je tekač? Ni nujno, da preteče maraton, polmaraton ali deset kilometrov. Niti ni nujno, da se udeležuje organiziranih prireditev. Pomembno je, da se po svetu giba v tekaškem koraku. V Sloveniji je tekaška mrzlica na višku pozno poleti in jeseni, potem pa marsikdo pozabi na tek vse do naslednje prijave na maraton. Priporočamo, da ne naredite te napake. Kajti dober tekač je tekač vseh 365 dni.

To ne pomeni, da mora teči vsak dan, ker niti to ni zdravo. Pomembno je, da tekač vsak dan živi športno, torej zdravo. Ne le tekaška kondicija, za zdravo športno življenje je pomembna skrb za celo telo, zato mora biti vadba raznolika, hrana zdrava, življenje pa karseda uravnoteženo.

Seveda je včasih težko zbrati motivacijo. Zato smo pričujoči tekaški priročnik, ki vključuje skoraj vse, kar morate vedeti o teku, obogatili s primeri vadbenih načrtov za vse razdalje in vse tekaške okuse. V tekaški dnevnik na zadnjih straneh pa lahko vpišete vsak kilometer, osebni rekord in rezultat na tekmi. Tako se boste lahko ob koncu sezone s ponosom ozrli na pretečeno pot in poskusili naslednje leto svoje rezultate še izboljšati.

 

Kazalo

Značke: Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ