Teki Dolenjske 2020 z novo prireditvijo

Teki Dolenjske 2020 z novo prireditvijo
09.12.2019 AVTOR: K. R., foto: Teki Dolenjske

Obeta se nekaj novosti.

Pokal Teki Dolenjske v naslednjem letu obeležuje 20 letnico obstoja. V sezoni 2020 bo tako v pokal vključenih 17 prireditev, med njimi tudi Novomeški 1/2 maraton, na katerem šteje le udeležba, torej 16 tekov, kjer bo potekalo točkovanje v 11 moških in 5 ženskih kategorijah. Nova prireditev v pokalu je 4. marš na Gače (11.7.2020), teki pa se pričnejo že marca v Novem mestu (28.3.2020).

Teki Dolenjske

Teki Dolenjske skozi zgodovino

Dolenjski tekaški pokal (DTP) oz. Teki Dolenjske potekajo neprekinjeno že 19. sezono zapored. Pričetek pokala sega v leto 2001, ko se je zavoljo namena povezati teke v širši dolenjski regiji, ustanovilo tudi društvo Marathon, ki še danes koordinira in stoji za organizacijo Tekov Dolenjske. Poskusno so s pokalom v manjšem obsegu, sicer pričeli tekaški zanesenjaki iz Kočevja, z nastopom društva Marathon, pa se je pokal dvignil na višji nivo in tudi razširil. V prvo sezono pokala se je vključilo 9 prireditev (Gabrovka, Čatež ob Savi, Lisca, Šmarješke Toplice, Breg pri Kočevju, Velike Lašče, Kostanjevica na Krki, Gorjanci-Vahta, Bušeča vas). Pokal je po množičnosti in aktivnih udeležencih, ki so dosegli pogoje za končno razvrstitev najbolj izstopal v letih med 2005 in 2009, leta 2007 je bilo vanj vključenih kar 24 prireditev. V teh letih je pogojem pokala (med 10-12 prireditev) zadostilo med 120 in 140 aktivnih udeležencev, povprečno pa je bilo na prireditvah aktivnih 220 udeležencev. V letu 2007 je pokal opravilo tudi 38 članov društva Marathon. 

Pokalno tekmovanje je največkrat do sedaj potekalo v absolutni moški in ženski kategoriji, ter v 11 ih moških ter 5 ih ženskih kategorijah. Z izjemo sezone 2010 ko so vse kategorije potekale po sistemu starostnega handicapa, sezone 2015, ko je posebej potekal še pokal osnovnošolcev ter v letu 2016, ko se je tekmovalo samo v absolutni kategoriji moških in žensk.
V pokalu so tekmovali številni atleti, maratonci, ultramaratonci, gorski tekači, triatlonci, kolesarji med katerimi lahko izpostavimo nekaj imen, ki še sedaj aktivno tekmujejo ali pa se pojavljajo v vlogi trenerjev. Največkrat so pokal opravljali in zmagovali Primož Kobe, Boštjan Hrovat, Boštjan Kozan, Toni Vencelj, Robert Lendaro, Bojan Vidmar ter med ženskami Darja Kokalj, Mateja Šuštaršič in drugi.

Vir: http://www.drustvo-marathon.si/zgodovina-tekov-dolenjske/

Značke: Tek
Ključne besede:
Teki Dolenjske
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ