Tokio 2020: Olimpijske medalje bodo narejene iz recikliranih telefonov in računalnikov

Tokio 2020: Olimpijske medalje bodo narejene iz recikliranih telefonov in računalnikov
31.07.2019 AVTOR: K.R., Foto: Runner's World

Razkrili so, kakšne bodo medalje na Olimpijskih igrah 2020.

Japonska se je odločila za hvale vreden korak. Medalje za Olimpijske igre 2020 bodo namreč narejene iz reciklirane elektrotehnike, ki so jo na Japonskem zbirali vse od aprila 2017.

Medalje se ponašajo s klasičnimi dizajni, kot to določa Mednarodni olimpijski komite. Na medalji je Nika, grška boginja zmage; ime mesta gostitelja; in pet olimpijskih krogov. Za oblikovanje medalje se je prijavilo več kot 400 oblikovalcev. Komite je namreč organiziral oblikovalsko tekmovanje, kjer je bil izbran Junichi Kawanishi, katerega dizajn bo krasil 5.000 medalj. Ko je bil zasnovan dizajn, so potrebovali kovine za ustvarjanje zlatih, srebrnih in bronastih medalj.

Pri izdelavi medalje je sodelovala cela Japonska. Japonska se je tega lotila ekološko: že aprila 2017 so začeli pridobivati kovine iz recikliranih mobilnih telefonov, prenosnikov in fotoaparatov. Dve leti kasneje so zbrali 78,985 ton elektronskih naprav in 6,21 milijonov rabljenih mobilnih telefonov. Zbrali so tudi približno 31 kilogramov zlata, 3500 kilogramov srebra in 2200 kilogramov brona.

Odvečne kovine, ki so ostale, bodo na Japonskem porabili za lokalne športne prireditve. Japonska tudi sicer načrtuje splošno ekološko in okolju prijazno ravnanje na prihajajočih Olimpijskih igrah. Podiume, na katerih bodo stali zmagovalci, bodo izdelali iz reciklirane plastike iz gospodinjstev in morja.

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ