Tudi tekačem se kdaj pa kdaj zgodi, da izgubijo motivacijo

Tudi tekačem se kdaj pa kdaj zgodi, da izgubijo motivacijo
18.04.2019 AVTOR: K.R., Foto: www.nova.grid.id

Tuki v teku so vzponi in padci.

Ne glede na to, v katero skupino tekačev sodite; ali ste tekač začetnik, tekač, ki teče le za svojo dušo, tekač, ki želi viden napredek, rekreativno-tekmovalen tekač; vsi se kdaj soočimo s pomanjkanjem motivacije.

Navidezno vedno srečni tekači družbenih omrežij

Če spremljate družbena omrežja, še posebno Instagram, kjer morebiti sledite mnogim tekačem, potem verjetno opazite veliko fotografij, s katerih se smehljajo srečni tekači, s popolno držo, z medaljami, z neprecenljivo srečo na obrazu. Na večini fotografij je videti srečo in uspeh. Kar je logično, ljudje na družbena omrežja ne objavljajo slabosti; šibkih točk; slabih navad; slabe volje ali karkoli negativnega. Verjetno je v naravi človeka, da se navzven kaže izjemno srečen. In tako je tudi v tekaškem svetu; vedno bo videti veliko nasmejanih tekačev, malo manj pa jih spregovori tudi takrat, kadar stvari ne gredo po načrtu.

V resnici se veliko tekačev kdaj pa kdaj sooči tudi s pomanjkanjem motivacije. Zgodi se jim, da se jim ne ljubi obuti tekaških copat, čeprav tek sicer obožujejo. V resnici se to zgodi vsem 'Instagram tekačem', vrhunskim atletom in rekreativnim tekačem.

S pomanjkanjem motivacije ni nič narobe

S pomanjkanjem motivacije ni nič narobe. Biti srečen tekač ne pomeni, da morate oboževati vsako sekundo teka. Tek je kot življenje; včasih negotovo in nepredvidljivo. Tuki v teku so vzponi in padci. Motivacija pride in gre. S pomanjkanjem motivacije ni nič narobe, se je pa s tem potrebno soočiti in najti odgovore na vprašanje, zakaj motivacije ni.

Najdite motivacijo

Najdite motivacijo, s katero ste s tekom sploh začeli. Vprašajte se:

  • Kaj sem s tekom želel doseči?
  • Zakaj mi je tek v užitek?
  • Kaj mi tek da?

Če ste pozabili, za kaj vse je tek koristen, preberite članek Za motivacijo: Koristi teka.

Trik: 10-minutni tek

Največje cilje se doseže z veliko majhnimi koraki. Korak za korakom. Cilje si je vedno potrebno postaviti tako, da so le-ti dosegljivi. Začnite z 10-imi minutami. Če se vam ne ljubi teči, si zadajte le 10-minutni tek. 10-minutni tek bo dovolj, da se ogrejete, sprostite in odvržete stres. Če vam bo prijalo, si lahko po 10-ih minutah ponovno zadate novih 10 minut. Veliko možnosti imate, da se bo 10-minutni tek prelevil v nekaj več. Ne pozabite, tudi majhni, lažji teki pripomorejo k velikim zmagam.

Opustite perfekcionizem

Če imate dodelan načrt za trening, ga za kratek čas opustite. Če ne čutite motivacije, da bi oddelali težaven trening plan, vam ni potrebno ostati doma. Včasih morate le obuti tekaške copate in oditi ven, in teči lahkotno, za dušo, brez obremenjevanja s številkami. Najdite čisto in iskreno ljubezen do teka.

Vsak dan je lahko nov začetek

Imejte v mislih, da je vsak dan nov dan za nov začetek. Ko ste začutili pomanjkanje motivacije, ste morda imeli slab dan. Ne prenesite te energije v vse naslednje dni.

Nekaj dobrih nasvetov tudi v članku: Kaj storiti, ko izgubite motivacijo za tek

Povzeto po: How to Motivate to Run, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ