V Planici se bo spet šprintalo na letalnico

V Planici se bo spet šprintalo na letalnico
28.08.2015 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Potem, ko je 1. aprila na redbullovi strani presenetila novica, da se letos smer teka obrača navzdol, so se stvari hitro postavile na prava mesta.

Prijave so sicer odprte do 13. septembra, a podjetje Salomon bo med tistimi, ki bodo pohiteli in zadevo opravili do 5. 9., izžrebalo novega lastnika vrhunske tekmovalne obutve za terenski tek, copat S-LAB SPEED.

 

Obrazec za prijave je objavljen na povezavi: www.redbull.com/si/sl/adventu re/events/1331723608774/red-bu ll-400-planica-2015

Bila je seveda prvoaprilska šala, dirka Red Bull 400 pa se letos vrača na prenovljeno letalnico bratov Gorišek z nespremenjeno idejo – čim hitreje preteči od vznožja letalnice do vrha zaletišča. Najtežjih 400 metrov na svetu, pravijo …

Do sedaj so se tekači s planiško napravo spopadli dvakrat, leta 2012 in 2013, lani pa zaradi prenove letalnice izvedba ni bila mogoča. Obakrat je bila udeležba odlična in mednarodna. Na startu so se pojavili tako profesionalni gorski tekači, kot smučarski skakalci, biatlonci, tekači na smučeh in mnogi drugi vrhunski športniki ter rekreativci, ki so se prišli preizkusit na posebnem tekaškem šprintu. Nekateri so dirkali na zmago, drugi le za to, da so v svoji športni karieri naredili novo kljukico. Mnogim ni uspelo premagati kalifikacij ali v finalu doseči vrha. Tudi ti imajo letos novo priložnost.

19. septembra bo tako v Planici zagotovo spet živo, pričakuje pa se tekmovalce z vseh koncev in krajev. Med do sedaj prijavljenimi velja omeniti zmagovalca 2012, Turka Ahmeta Arslana, pa zmagovalca druge dirke leta 2013, Slovenca Simona Aliča in Matjaža Miklošo, ki je stal na Red Bull 400 stopničkah v Planici, in na Kulmu, v Harrachovu pa je zmagal.

Prijave so sicer odprte do 13. septembra, a podjetje Salomon bo med tistimi, ki bodo pohiteli in zadevo opravili do 5. 9., izžrebalo novega lastnika vrhunske tekmovalne obutve za terenski tek, copat S-LAB SPEED.

Obrazec za prijave je objavljen na povezavi: www.redbull.com/si/sl/adventu re/events/1331723608774/red-bu ll-400-planica-2015


Kaj bo letos drugače?
Prva sprememba je očitna - letalnica je prenovljena, zato naklon proge ne bo povsem enak, kot je bil prej. Druga je v sistemu tekmovanja. Kvalifikacije ne bodo potekale le do vrha doskočišča, kot prejšnjič, pač pa povsem do vrha naprave, torej celih 400 metrov.

Odprtih je 250 mest za moške in 50 za dekleta, pa 30 štafet (4x100m) in dodatnih 20 gasilskih štafet (8x50m). Posamezniki bodo razdeljeni v kvalifikacijske skupine. Iz vsake se bo neposredno v finale uvrstilo 5 najboljših tekačev, 25 dodatnih finalistov pa bo napredovalo po času kvalifikacijskega teka.

Tekmovanje leta 2013 v gibljivih slikah:
 

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ