V tretje (se) gre na Bovec maraton rado

V tretje (se) gre na Bovec maraton rado
11.04.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Prireditelji Bovec maratona so lani dokazali, da jim tudi vremenske nevšečnosti ne morejo preprečiti popolne izvedbe tekaške preizkušnje. Tekači pa so dokazali, da jim nič ne more preprečiti izziva v velikem amfiteatru bovške kotline.

V sodelovanju s podjetjem www.aviofun.com so organizatorji pripravili noro nagradno žrebanje.


Vsi, ki se boste do, 11. 4. 2018, prijavili na Bovec maraton in vplačali prijavnino, boste sodelovali v žrebanju za nepozabno adrenalinsko avanturo.


Aviofun bo nekomu izmed vas podaril TANDEMSKI SKOK S PADALOM iz višine 4000m.

Pohitite s prijavo na www.bovecmaraton.si  in se potegujte za nepozabno doživetje.

Naval na prijave za tradicionalno septembrsko posoško prireditev se lahko začne, za oklevajoče in spremljevalce tekaških junakov pa bo pripravljen spremljevalni program z Modrijani na čelu.

Bovški organizatorji lahko letos zagotovo obljubijo vsaj eno stvar – da vreme slabše ne bo. In to je lahko povsem dovolj za tiste, ki še kolebajo s prihodom na preizkušnjo. Povratniki in tudi številni ambasadorji teka že vedo, da bovškim trasam pri nas in daleč naokoli ni para.

Prijavnina tudi po zaslugi zvestih partnerjev projekta letos ostaja enaka. Ne gre preveč čakati – medtem ko bodo najzgodnejši odšteli 25 evrov oziroma dva evra manj za skupinske prijave, bo prijavnina avgusta za zamudnike 40 evrov. Še en razlog za zgodnjo prijavo je zagotovo tudi to, da bo prvih tisoč prijavljenih deležnih bovških krafov za hitrejše okrevanje po naporih. Najbolj radovedne in neučakane že čaka tudi osvežena spletna stran maratona: bovecmaraton.si.

Trase tekov ostajajo enake kakor v lanskoletni izvedbi. Predstavljajo več kot zgolj športni dan, temveč pravo naravoslovno raziskovanje in zgodovinsko odkrivanje. Spoznavanje vasi in zaselkov, prehodi z desnega na levi breg čez mostičke in brvi prek edinstvene smaragdne Soče, tek po nepoznanih poteh in stezah vse do Lepene, pa vzpon mimo golobarske žičnice in Kala Koritnice prek Kolovrata skoraj vse do trdnjave Kluže ter prečkanje Koritnice proti odrešilnemu cilju tekačev ne pušča ravnodušnih. Prednost in posebnost Bovec maratona je, da ni še eden izmed mestnih tekov v gneči, temveč posameznikovo sožitje z naravo. Poleg klasičnega maratona bosta na voljo tudi izziva na 22 in 8 kilometrov ter otroški teki.

Čisto prvi rekreativni maraton v Sloveniji so namreč izpeljali prav v Bovcu 16. novembra leta 1980. Pobudnik in gonilna sila je bil takratni predsednik Športnega društva Čezsoča Anton Komac.

Organizacijska ekipa je imela srečo, da je tehnično plat prepustila Smučarskemu klubu Kanin, saj je poledenelo progo, na kateri se je pomerilo 38 tekačev, pokril sneg. Zatajilo pa ni le vreme, temveč tudi redarska služba, zato tekmovanje ni bilo regularno in rezultatov niso objavili. Za prvega uradnega zmagovalca tako šteje eden naših najboljših ultramaratonskih tekačev Dušan Mravlje, ki je v Bovcu zmagal leto kasneje, ko so prvič tekli pod okriljem Maratona treh src. Radenci, Bovec in Kranj so zadnji skupni projekt izpeljali leta 1985, ko se je z bovškega placa pognalo več kot petsto tekačev, nato pa so na Bovškem tekaško dejavnost obudili šele leta 2002 pod vodstvom Vasje Viteza iz Tekaškega društva Bovec, ko so pripravili »1. Bovški tek «. Po 31 letih se je na koledar največjih tekaških prireditev v Sloveniji na veselje najzahtevnejših tekačev vrnil tudi Bovec maraton.

Številka izpred več kot treh desetletij se seveda ne more primerjati z udeležbo na zadnjih dveh maratonih, ko se je pomerilo 1.447 tekačev (leta 2016) in 1.195 lani. Ker si želijo, da bi bili tekači in obiskovalci z vsega sveta – lani so nas obiskali iz 23 držav – kar čim bolj zadovoljni, je tudi letos število prijav omejeno na največ 2.000 tekačev.

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ