Vas težji tekaški copati res upočasnijo?

Vas težji tekaški copati res upočasnijo?
15.09.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Se vam je kdaj zdelo, da vam težji tekaški copati obtežijo nogo in zato ne morete biti tako hitri pri teku? Res je. Več o tem pa vam izdamo v nadaljevanju ...

Res je, tekaški copati vplivajo na vašo hitrost med tekom in povzročijo, da potrošite več energije. Kot pravijo študije iz osemdesetih, naj bi vsakih dodatnih 100 g na copat povečalo porabo energije za 1%, kar pomeni, da boste tudi za 1% počasnejši, saj sta v teoriji hitrosti in energija sorazmerni. To teorijo so v praksi nedavno preverili tudi v laboratorijih Locomotion na univerzi Boulder v Coloradu. Pri tem so uporabili prilagojen par tekaških copat Nike Zoom Streak 5, ki so tehtale okoli 200g. V nekatere copate pa so v posebne žepke dodali svinčene kroglice po 100g oziroma 300g. Kot je bilo znano iz prejšnjih študij so ljudje dodatno težo lahko zaznali, če so copat držali v rokah, a ne tudi, ko so jih imeli na nogah. Zato so znanstveniki copatom dodali tudi merilce pospeška (težke 4.6 grama), zaradi katerih so posameznikom morali copate natakniti sami. Tudi zato posamezniki, z redkimi izjemami, niso zaznali razlike v teži.

Da bi ocenili učinkovitost teka, so v teh copati nato na tekaški stezi morali izvajati različne vaje in nato na druge dneve še serijo 3000 m tekov. Seveda pa niso vedeli, da so jim za slednjo vajo zamenjali tekaške copate. In kakšen je bil rezultat se sprašujete? Seveda pričakovan. Učinkovitost se je poslabšala za 1.11% za vsakih dodatnih 100g teže, ki so jo dodali tekaškim copatom. Na tekih na 3000 m, pa se je za vsakih dodatnih 100 g čas teka povečal za 0.78%. Kar seveda podpira teorijo, da se učinkovitost teka odraža sorazmerno s spremembami v času teka. Če se torej spremembe pojavijo pri laboratorijskih raziskavah, se lahko sklepa, da bi se pojavila tudi v praksi, torej na treningih ali tekmah.

Povzeto po članku How much do heavy shoes slow you down?, ki si ga v celoti lahko preberete tukaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ