Vizualizacija pred tekom takole pomaga k boljšim rezultatom

Vizualizacija pred tekom takole pomaga k boljšim rezultatom
18.01.2024 AVTOR: K.R., Foto: Pixabay

Vizualizacija je način psihične priprave na dogodek v prihodnosti. Je orodje za dosego ciljev, s katerim lahko odklenete svoj polni potencial, saj poveže vaš um s telesom.

Vizualizacija ni nobena čarovniška skrivnost (čeprav se morda tako sliši), je le miselno predstavljanje, da smo neko delo opravili, zaradi česar so tudi možgani na to bolj pripravljeni. Z vizualizacijo s pozitivnimi mislimi naredimo predstavo o ugodnem poteku dogodkov. Tehniko uporabljajo tudi profesionalni športniki; smučarji gredo z mislimi po progi, plesalci v mislih preplešejo koreografijo in tekači si predstavljajo tekmo na pozitiven način.

Vizualizacija zmanjšuje stres in tremo

Ko si predstavljate sami sebe, kako uspešno pretečete ciljno črto, ste miselno ta načrt že izpolnili, zato vam bo cilj dejansko lažje doseči, poleg tega se s tem takoj spravite v boljšo voljo. Tako se tudi lahko zamotite, da ne razmišljate o tem, kaj vse gre lahko narobe, temveč o tem, kaj bo šlo prav.

Vizualizacija veča samozavest

To, da trdno verjamete, da ste nečesa zmožni, je prvi korak do tega, da to tudi uresničite. S pomočjo tehnike vizualizacije prevzamete nadzor nad situacijo in se postavite v sedanji trenutek. Že samo to, da si boste predstavljali, kako pridete preko ciljne črte, zadovoljni in nasmejani, vam bo povečalo samozavest in izboljšalo samopodobo.

Vizualizacija poveča sposobnosti

Psihična pripravljenost je enako pomembna kot fizična pripravljenost. Celo raziskave so pokazale, da je mentalna priprava enako pomembna kot fizična. To je zato, ker je vizualizacija za naše možgane enaka kot dejansko fizično opravljanje naloge. Z vizualizacijo torej svoj um pripravite na novo nalogo, zaradi česar se tudi telo obnaša, kot da je dejansko močnejše.

Vizualizacija veča motivacijo

Vizualizacija veča motivacijo; je pravzaprav inspiracija, ki vam pomaga, da sami dosežete svoje cilje, dokončate vadbo ali opravite katerokoli nalogo. Z drugimi besedami – pomaga vam, da vidite sebe v najboljši luči.

Povzeto po: 5 benefits of visualization for everyday runners and athletes

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ