Vroče poletje in jesen z novim tekaškim izzivom

Vroče poletje in jesen z novim tekaškim izzivom
12.08.2015 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Po uspešni tekaški preobrazbi z Dunjo Grašič in Janijem Derstvenškom smo se letos pri KinVitalu in Tekac.si odločili za novo, nekoliko drugačno epizodo ? maratonski izziv.

Dunja Grašič: “Ko sem se prijavila na preobrazbo, nisem pomislila na to, da bo trening predvsem naporen. Tempo teki, intervalni teki in teki navkreber so mi bili povsem tuji. Včasih sem od sebe želela preveč in pretiravala. Suzani in Sonji želim, da predvsem uživata v vsakem tekaškem koraku in da popolnoma zaupata trenerjema, saj znata dobro oceniti posameznikove sposobnosti. Marsikdaj bo treba stopiti iz območja ugodja, vendar bo veselje ob vsakem napredku vse odtehtalo. Samo prepustita se, še prehitro bo konec!”

Jani Derstvenšek: “Suzani in Sonji iz lastne izkušnje svetujem, da je mogoče z disciplino in vztrajnostjo doseči zelo veliko. Klub utrujenosti po treningu se stopnja energije in počutje zelo izboljšata. Tudi krizo, ki nastopi, lahko premagaš, ampak le z močno željo, voljo in vztrajnostjo – s tem pa pride uspeh! Disciplina pri hrani je zelo pomembna. To pomeni jesti čim manj mastne in predelane hrane ter pravilno vnašati kakovostne ogljikove hidrate in beljakovine. Po končani tekaški preobrazbi pa še ni konec. To je le začetek… to je način življenja! Uspeva mi in še naprej pridno nabiram kilometre.”

Medtem ko berete te vrstice, kandidatki že pridno trenirata, da bosta zadnjo nedeljo v oktobru na štartu jubilejnega 20. Ljubljanskega maratona stali vsaka s svojim ciljem v glavi: Suzana Čerpnjak bo izboljševala rezultat na maratonu, Sonja Grmovšek pa bo prvič pretekla polmaraton.

Na razpis se je prijavilo lepo število kandidatk, med katerimi smo jih na podlagi izpolnjenega vprašalnika ducat povabili na prvi trening v ljubljanski Tivoli, kjer jih je čakala ženska različica Cooperjevega testa na razdalji 1600 metrov.

Naš cilj ni bil izbrati najhitrejše kandidatke, ampak oceniti njihovo trenutno kondicijsko stanje in tehniko teka.

Po vzdržljivostnem preizkusu nas je čakalo še nekaj testov za oceno osnovnih gibalnih vzorcev.

Dvojni S pred dvema izzivoma

Z Luko sva imela težko delo, saj odločitev še zdaleč ni bila preprosta. Izzivu bi bile kos prav vse kandidatke, a treba je bilo izbrati le dve. Za Sonjo Grmovšek in Suzano Čerpnjak sva se odločila na podlagi začetnega vprašalnika in vtisov s testiranj. Sonjo in Suzano bomo tako pet mesecev vodili, spremljali in vzpodbujali KinVitalovi trenerji, bralci pa boste napredek lahko spremljali v reviji Tekac.si in na spletnem portalu. Tekmovali in bojevali se bosta s sabo in ne med seboj.

Junija in julija izvajamo vadbe z nižjo intenzivnostjo, količino pa bomo periodično večali v skladu s principi trenažnega procesa. To je obdobje, ko se je pred vročino bolje zateči v bližino vode, kar pa ne pomeni, da bosta Sonja in Suzana lenarili na plaži. V tem obdobju tečeta, le vsebine so prirejene razmeram in možnostim. Glavni cilj bo kandidatki predvsem navaditi na vsaj štiri treninge tedensko.

“Resne ” treninge smo začeli avgusta, ko življenje po dopustih spet steče po ustaljenih tirnicah. Trenirali bosta po stalnem urniku: v torek in četrtek bosta tekli, sreda je dan za vadbo moči, vsaj enkrat tedensko pa imata za domačo nalogo daljše teke ali drugo rekreacijo. V uvajalnem obdobju trenirata po podobnem načrtu, od avgusta naprej pa bosta imeli specifična treninga. Vse vadbe bodo potekale na stalni lokaciji v Parku Tivoli. Septembra, vsaj en mesec pred Ljubljanskim maratonom, bomo testirali pripravljenost na enem izmed jesenskih tekov: Suzana bo tekla polmaraton in Sonja na 10 kilometrov.


Suzana Čerpnjak: izboljšati rezultat na maratonu

Suzana prihaja iz Prekmurja, vendar že sedemnajst let živi v Domžalah in Ljubljani. Zaposlena je v prodaji kot vodja potniške službe v Iliriji, otrok pa zaenkrat še nima. Življenje zajema s polno žlico in aktivno preživljanje prostega časa ji ni tuje: rada hodi v hribe, kolesari in rola, med počitkom pa bere, najraje na soncu ob morju. V otroških letih so ji zaradi šuma na srcu odsvetovali telovadbo, vendar je to ni ustavilo in je aktivno sodelovala pri večini športov, košarki odbojki, rokometu in drugih, zanimivo pa je, da teka, predvsem krajših disciplin, v mlajših letih ni marala! Sistematično se ga je lotila pred štirimi leti, a kljub temu da je pridno merila čas, razdaljo in srčni utrip, je tekla počasi in po ravnem, za dušo. Ni se obremenjevala s tempom, a si je znova in znova postavljala nove cilje. Vztrajnost jo je pripeljala do njenega največjega uspeha – na FORMAratonu leta 2014 je v osmih urah pretekla 52 kilometrov!

Cilj: Glede na to, da je maratonsko preizkušnjo Suzana že premagala, je njen osnovni cilj izboljšati čas na Ljubljanskem maratonu. Suzana ima občasne težave z diskus hernijo in išiasom, zato bomo med treningi poskušali ta del okrepiti z vadbo moči mišic trupa in seveda pazili, da ne pride do poslabšanja stanja ali nove poškodbe.

 

Uroš Kožar: “Suzana je v prostem času zelo zagnana in pridno nabira osnovno vzdržljivost s počasnimi kilometri. Mogoče je še preveč pridna, zato jo bo treba včasih tudi malce umiriti in kakšen dan več nameniti počitku. Glede na to, da ima že dobro osnovo, bodo njeni treningi temeljili predvsem na pridobivanju hitrostne vzdržljivosti.


Suzana Čerpnjak
Starost: 37 let

Telesna višina: 160 cm

Telesna teža: 59 kg

ITM: 23,0

Najboljši rezultat:
1:57:21 (Radenci 2014 – 21 km);
4:41:20 (Ljubljanski maraton 2014 – 42 km)

Cooperjev test (1600 m): 7:17

Izziv: maraton


Suzana Čerpnjak: »Spremljala sem lansko preobrazbo in super se mi je zdelo, kako sta Jani in Dunja napredovala. Tudi sama sem si želela ob sebi izkušene trenerje, ki spremljajo vadbo in ugotavljajo napake, svetujejo in naučijo pravilnega pristopa. Želela sem si tudi izzvati samo sebe in ugotoviti, ali zmorem izboljšati tempo. «
 

Sonja Grmovšek: preteči polmaraton

Kot se za profesorico slovenščine spodobi, Sonja rada bere, obiskuje gledališče in kino. Eden izmed ne tako tradicionalnih hobijev za slavistko pa je tudi poslušanje glasne glasbe in obiskovanje koncertov. V prostem času dela kot prostovoljka in se rada uči tujih jezikov. Razen občasnega hribolazenja se s športom v preteklosti ni kaj dosti ukvarjala. Njena tekaška zgodba se je začela pred dvema letoma, ko sta se s prijateljico odločili, da »probata za foro « preteči desetko na Ljubljanskem maratonu. Avgusta je začela teči, pretekla ljubljansko desetko in postala rahlo odvisna od teka. Od takrat se je udeležila že kar nekaj desetkilometrskih rekreativnih tekov po Sloveniji – najboljši rezultat je dosegla letos na Istrskem maratonu.

Cilj: Sonjina pričakovanja so realna: želi napredovati tako v dolžini teka kot tudi v hitrosti. Želi si, da bi se navadila teči tudi v snegu in dežju, torej v razmerah, ki se jih je doslej izogibala. Zdravstvenih težav ali kakršnihkoli drugih kontraindikacij nima, zato bodo treningi izpeljani po prvotnem načrtu. Njen glavni cilj bo preteči polmaraton na Ljubljanskem maratonu, pri KinVitalu pa bomo v naslednjih tednih zastavili tudi ciljni čas.

 

Luka Hren: “Sonjina naloga bo zelo zahtevna. Hkrati želimo stopiti stopničko višje, preiti z desetke na enaidvajsetko in postaviti dober čas. To je lahko tudi dvorezen meč, saj jo pretreniranost ali kakšna poškodba lahko celo stane nastopa. Zato bo treba pozorno spremljati tako objektivne kot tudi subjektivne kazalnike njenega počutja in kondicijske priprave.


Sonja Grmovšek

Starost: 31 let

Telesna višina: 168 cm

Telesna teža: 68 kg

ITM: 24,1

Najboljši rezultat: 53:16 (Istrski maraton 2015 – 10 km)

Cooperjev test (1600 m): 7:34

Izziv: polmaraton

 

Sonja Grmovšek: “Po dveh letih bolj ali manj rednega teka mi je močno padla motivacija. Na neki točki se mi je zdelo, da se stvari in noge nikamor ne premaknejo, zato je letošnja tekaška preobrazba prišla kot naročena.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ